13.09.2017- În timpul deplasării pe drumurile publice, șoferul și pasagerii unui autoturism sunt obligați să poarte centura de siguranță, conform Codului rutier (OUG nr. 195/2002). În caz contrar, ei riscă să primească o amendă și, după caz, două puncte de penalizare (în cazul șoferului).
Totuși, Regulamentul de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006) stabilește cine nu e obligat să poarte centura de siguranță:
Totuși, Regulamentul de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006) stabilește cine nu e obligat să poarte centura de siguranță:
- șoferii care staționează;
- cei care execută manevra de mers înapoi;
- femeile gravide (în stare vizibilă de graviditate);
- conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transporta pasageri;
- instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăţa să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere;
- persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă (adică din pricina căreia nu e indicat să o poarte) - ele trebuie să aibă asupra lor certificatul respectiv și să fie vizibilă pe acesta data de valabilitate.
În prezent, un punct-amendă este de 145 lei (el e calculat ca 10% din salariul minim brut, a cărui valoare e acum de 1.450 de lei). Cum sancțiunea pentru lipsa centurii e prevăzută în Codul rutier ca fiind două sau trei puncte-amendă, rezultă că șoferul care nu poartă centură riscă o amendă de 290 sau 435 de lei și cele două puncte de penalizare.
Important! Șoferii pot să transporte minori doar dacă aceștia din urmă poartă centura de siguranță sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislației rutiere.