Colesterol Alert, un studiu pilot care arată cum stau românii cu grăsimile în sânge

20.04.2024 - Colesterolul este o substanță lipidică necesară organismului uman. Corpul nostru are nevoie de această grăsime pentru a construi celule și a produce vitamine și alți hormoni. Dar când e prea mult colesterol în organism, apar probleme de sănătate. Rezultatele studiului pilot observațional, Colesterol Alert, realizat de Endo Pacienți – Asociația Pacienților cu Boli Endocrine, arată că peste o treime (36,6%) dintre persoanele testate nu știau că suferă de dislipidemie.
Cele două tipuri de colesterol la care fac referire medicii sunt: colesterolul cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL), cunoscut ca sub numele de colesterol rău și colesterolul cu lipoproteine de înaltă densitate (HDL), tipul bun de colesterol. Colesterolul provine din două surse: pe de o parte ficatul produce colesterolul de care are nevoie organismul uman, pe de altă parte o serie de alimente, în special de origine animală, precum carnea și produsele lactate, conțin colesterol.
Însă aceleași alimente pot fi, de asemenea, bogate în grăsimi saturate și trans. Aceste grăsimi pot crește nivelul de colesterol din organism.
Asociația Americană a Inimii (AHA) atrage atenția asupra uleiurilor tropicale, cum ar fi uleiul de palmier și uleiul de cocos, care conțin grăsimi saturate ce pot crește LDL colesterol. Aceste uleiuri se găsesc adesea în produsele de panificație.
Colesterolul ridicat peste limitele admise contribuie la un risc mai mare de a face boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, ateroscleroză.

sursa: g4food