Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a decis suplimentarea asistentei internationale pentru Turcia cu încă o echipă RO-USAR de căutare-salvare

09.02.2023 - Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a dat oferit detalii, miercuri, după ședința de guvern despre echipele de salvare trimise de autoritățile române:
 - în mai puțin de 12 ore am avut prima echipă transportată prin mijloace ale MApN, ale Forțelor Aeriene, formată din 59 de salvatori, care includeau și doi medici, doi asistenți și echipe canine, inclusiv din partea ONG-urilor cu care colaborăm. 
 -  după solicitarea autorităților turce, s-a decis să trimitem încă o echipă. Este a doua echipă de căutare-salvare care este pregătită, a participat la exerciții internaționale, formată din 57 de persoane, care include doi ofițeri de la DSU, salvatorii de la București de la Pompieri, doimedici, doi asistenți de la SMURD București și trei câini cu responsabilii lor, de la ONG-uri - Clubul câinilor utilitari și Salvamont. Deci vom avea 120 de persoane și șapte câini în total care vor lucra pentru salvarea de vieți, acolo. 
- echipele noastre vor rămâne acolo oricât este nevoie, în speranța că vom putea salva cât mai multe persoane. 
- toate acțiunile noastre de acolo sunt sub coordonarea autorităților turce. 
- la nivelul Protecției Civile Europene s-a postat solicitarea de sprijin a Siriei, sunt mai multe țări care se uită la cu ce pot sprijini Siria și mai degrabă ne concentrăm pe partea de sprijin umanitar și urmează să anunțăm în două zile cu ce ajutăm. Trebuie să stabilim mai multe aspecte, inclusiv modalitatea de transport, cantitățile și vom reveni cu specificări.