Concediile medicale pentru bolnavii de COVID-19 sunt greu de acordat deoarece multe persoane refuză internarea

01.09.2020 - Haos birocratic, după ce mii de persoane testate pozitiv refuză internarea și se izolează acasă. Unii fără simptome, alții cu forme ușoare. Dar legea spune că medicul de familie are nevoie de evaluarea clinică și de etapele impuse de lege pentru a-i acord concediu de incapacitate temporară de muncă. Aproape 500 de medici din Timișoara cer un răspuns punctual de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Cei aproape 500 de medici de familie din Timișoara vor explicaţii clare legate de condiţiile în care se acordă concedii medicale pacienților infectaţi cu sars cov 2. Până acum au apărut tot felul de încurcături.
Ambulanța nu face evaluare pentru că nu are echipamentul adecvat. Pentru concediul medical este nevoie de evaluare în spital și decizia DSP. Dar apar și cazuri care nu se încadrează în reglementările legii.
Și angajatorii pun presiune pe medicii de familie să elibereze concedii pacienților aflați în carantină, de exemplu.
Atât concediul pentru izolare cât și cel pentru carantinare sau internare sunt plătite integral. După caz, concediul medical al pacienților pozitivi se poate prelungi până la 90 de zile.