Consiliul Local al Bucureștiului a respins propunerea de sprijinire financiară a Catedralei Mântuirii Neamului

Patriarhul Daniel a solicitat fiecărei primării din Capitală să cotizeze cu câte 10 milioane de lei pentru finalizarea construirii Catedralei Mântuirii Neamului. În urma acestei solicitări, cinsilierii PSD de la sectorul 1 au înaintat propunerea, printr-un proiect, în ședința de joi a Consiliului Local. Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi „pentru” însă a stârnit o puternică controversă publică fiindcă, în urmă cu doar câteva zile, primarul sectorului 1 declara că nu i se pare corect ca instituția pe care o conduce să investească banii sectorului într-un spital care ar deservi populația la nivel național.
Primăria ar putea contribui la reconstruirea Spitalului de Arsuri, doar dacă se implică și Ministerul Sănătății, a declarat, în urmă cu câteva zile, primarul sectorului 1, Dan Tudorache. „Nu ar fi corect, asta e părerea mea, să construim de la zero un spital național. Noi putem construi spitale care sunt ale primariei. Avem centrul Caraiman. Putem construi, dar e un spital național și ar trebui ca Ministerul Sănătății să se implice. E adevărat că putem să sprijinim, dar față de locuitorii Sectorului 1 eu trebui să dau socoteală”, a spus Dan Tudorache. „S-o luăm noi cap-coadă, primăria Sectorului 1, e foarte costisitor.” O săptămâna mai târziu, primarul cerea introducerea suplimentară pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local un proiect de lege prin care se acordă 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, din bugetul primăriei.
În expunerea de motive semnată de primarul Dan Tudorache se menționează că „nu trebuie neglijată nici contribuția pe care lăcașurile de cult o au asupra aspectului cultural și social. În decembrie 2010 Patriarhia Română a început edificarea Catedralei Mântuirii Neamului, numită în prezent Catedrala Națională, și a reusit ca, în aceasta perioadă de 5 ani și jumătate, să execute corpul principal al bisericii pe o înălțime de 58 m.”
Fosta contracandidată a primarului Tudorache, Clotilde Armand a contestat caracterul oportun al propunerii, solicitând ca, înainte de a fi supusă votului, această inițiativă să fie dezbătută public. Într-o înregistrare video publicată pe Facebook la finalul ședinței Consiliului Local, Armand a explicat că, întrucât suma discutată era una „importantă”, partidul său vedea necesară alocarea inițială a unei sume mai mici – 2 milioane de lei – urmată de desfășurarea unei dezbateri pe o perioadă de timp suficientă unei decizii nepripite, pentru a vedea dacă și cum se va aloca restul de 8 milioane.
Atât propunerea primarului Tudorache, cât și propunerea doamnei Armand au fost respinse în cadrul ședinței deși, scria Hotnews, reprezentantul Patriarhiei a afirmat că, în lipsa ajutorului, șantierul se va închide, întrucât se află în incapacitate de plată.


sursa: semneletimpului.ro