Consumatorii de droguri, obligati să urmeze un tratament, altfel sunt amendati sau închiși, potrivit unui proiect care a trecut de Senat

02.07.2025 - Parlamentul propune să fie pedepsit penal şi consumul, nu doar posesia de droguri, ca în prezent. Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă a S.O.S. România, care prevede măsuri de reabilitare obligatorii şi sancţiuni progresive.
Potrivit proiectului de lege, cei care consumă droguri vor fi obligați să urmeze un program de tratament în centre specializate. Iar dacă refuză, vor fi amendați penal ori chiar vor ajunge după gratii. Sancțiunile se vor aplica progresiv, cu dublarea amenzilor și a pedepsei cu închisoarea.
La prima abatere, consumatorul de droguri va fi obligat să participe la un program de consiliere și dezintoxicare timp de cel puțin 3 luni. În caz de refuz, va primi o amendă penală de 1.000 de lei.
La a doua abatere, va plăti dublu, iar programul obligatoriu de tratament va fi de 6 luni.
La a treia abatere, amenda penală va crește la 3.000 de lei, iar consumatorul va fi obligat să urmeze programul de terapie timp de 12 luni.
Dacă va fi prins din nou că se droghează, va ajunge după gratii pentru o lună, iar apoi va trebui să se trateze timp de o jumătate de an.
La a cincea abatere, va fi condamnat la 2 luni de închisoare cu executare, după care va fi obligat să meargă la consiliere și dezintoxicare pentru 6 Iuni.
La fiecare abatere ulterioară, pedeapsa cu închisoarea va creşte progresiv cu 1 lună, până la cel mult 1 an. Iar după eliberare, va fi monitorizat electronic timp de 12 luni.
Minorii prinşi consumând droguri vor fi incluşi obligatoriu într-un program de consiliere psihologică şi vor fi monitorizaţi de către un tutore desemnat de instanţă. Dacă refuză să meargă la consiliere, părinţii sau tutorii vor fi sancţionaţi, inclusiv cu amendă între 2.000 şi 5.000 de lei.
Proiectul adoptat tacit de Senat urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Potrivit unui raport oficial, peste un milion de români au încercat măcar o dată o substanță interzisă. Cazurile de consum şi dependenţă s-au înmulţit semnificativ, inclusiv în şcoli, mai ales că drogurile se obţin uşor chiar de la vârste fragede. Un copil de 8 ani a ajuns în spital după ce s-a drogat, anunţau, anul trecut, autorităţile.
Drogurile au efecte devastatoare asupra sănătăţii, educaţiei şi siguranţei nu doar pentru consumatori. Afectate sunt şi familiile lor, comunitatea şi societatea în ansamblu.

SANCŢIUNI PENTRU CONSUMATORII DE DROGURI
(sursa: propunere de lege adoptată în Senat)

Prima abatere:
min. 3 luni de terapie. Refuz: 1.000 lei, amendă penală

A II-a abatere:
6 luni de terapie şi 2.000 lei, amendă penală

A III-a abatere:
12 luni de terapie şi 3.000 lei, amendă penală

SANCŢIUNI PENTRU CONSUMATORII DE DROGURI
(sursa: propunere de lege adoptată în Senat)

A IV-a abatere:
1 lună, închisoare cu executare, 6 luni de terapie

A V-a abatere:
2 luni, închisoare cu executare, 6 luni de terapie

SANCŢIUNI PENTRU CONSUMATORII DE DROGURI
(sursa: propunere de lege adoptată în Senat)

La fiecare abatere ulterioară, pedeapsa cu închisoarea
creşte progresiv cu 1 lună;

Maximum 1 an după gratii;

Plus 12 luni monitorizare electronică post-detenţie.

MĂSURI PENTRU MINORII CONSUMATORI DE DROGURI
(sursa: propunere de lege adoptată în Senat)

Obligatoriu, program de consiliere psihologică

Monitorizare de către un tutore desemnat de instanţă

*În caz de refuz, sancţiuni pentru părinţi sau tutori,
inclusiv amendă între 2.000 şi 5.000 lei )

sursa: TVR