Consumul a scăzut în iunie 2022. Românii au cumpărat mai putine alimente, dar și haine

04.08.2022 - Scumpirile tot mai mari încep să se vadă în coșul de cumpărături. În luna iunie, românii au cumpărat mai puține alimente, dar și haine, iar asta se vede și în încasările patronilor. Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul e mai mică față de luna mai. Iar specialiștii spun că este doar începutul. Inflația și ratele la credite pun o presiune tot mai mare pe bugetele și așa mici ale românilor.
De la o zi la alta, românii pleacă de la cumpărături cu tot mai puține produse. Și se gândesc de două ori înainte să cumpere.
Datele Institutului Național de Statistică arată că în luna iunie cererea pentru produse nealimentare s-a redus cu 3,4%, în timp ce la produsele alimentare, băuturi şi tutun scăderea a fost de 0,7 procente. Astfel, afacerile din comerţul cu amănuntul au scăzut cu 1,4% în iunie, comparativ cu luna precedentă.
Cererea pentru produse ne-alimentare s-a redus cel mai mult - cu 3,4 la sută, în timp ce la produsele alimentare, băuturi şi tutun, scăderea a fost 0,7%.
În schimb, deşi scumpirea motorinei şi benzinei a fost una explozivă, în iunie, vânzările în staţii au fost mai mari cu 1,3 la sută.