28.01.2019 - O echipă de cercetători a descoperit că una sau mai multe porţii de alimente prăjite consumate zilnic cresc cu 8% riscul de deces premature, în comparaţie cu o dietă care nu include astfel de produse.
Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific British Medical Journal (BMJ), a concluzionat că una sau mai multe porţii zilnice de pui prăjit intens au fost asociate cu o creştere cu 13% a riscului de mortalitate din orice cauză şi cu un risc cu 12% mai mare de deces asociat bolilor cardiovasculare.
Una sau mai multe porţii zilnice de peşte sau crustacee prăjite conduc la o creştere cu 7% riscul de deces din orice cauză şi sporesc cu 13% riscul de deces asociat afecţiunilor cardiovasculare.
Acest tip de asociere a fost identificat de oamenii de ştiinţă şi în cazul unei diete care conţine mai puţine porţii de peşte şi de pui intens prăjite.
Efectele s-au menţinut şi în cazul în care au fost luaţi în calcul alţi factori, precum activitatea fizică.
Cercetarea a fost efectuată pe 106.966 femei cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani, înrolate în studiul Iniţiativa pentru Sănătatea Femeilor (Women's Health Initiative - WHI) în perioada 1993 - 1998.
De-a lungul unei perioade medie de monitorizare de 18 ani, 31.558 de femei au decedat, 9.320 din cauza problemelor cardiace, 8.358 ca urmare a cancerului şi 13.880 din alte cauze.
'Consumul frecvent de alimente prăjite, în special pui prăjit şi peşte/crustacee prăjite, a fost asociat cu un risc ridicat (de deces) din toate cauzele şi cu mortalitatea cardiovasculară la femei în Statele Unite', a concluzionat echipa de la Universitatea din Iowa.