Cercetările au arătat că vitamina A are o influenţă semnificativă asupra unor subcategorii de celule importante pentru imunitate, cu rol în producerea anticorpilor, distrugerea celulelor periculoase pentru organism sau comunicarea între celulele sistemului imunitar (celulele T, B și citokinele). Prin urmare, deficitul acestei substanţe în organism poate conduce la slăbirea sistemului imunitar, sugerează experţii de la Harvard Medical School. De aceea, consumarea unor produse alimentare bogate în vitamina A, care se găsește în cerealele integrale fortificate, în caisele uscate sau în mazărea verde, poate contribui la întărirea imunităţii.
De asemenea, deficitul de vitamina B6 ar putea afecta anumite funcţii ale sistemului imunitar, adaugă specialiștii de la Harvard. Una dintre aceste funcţii este capacitatea limfocitelor de a se transforma în celule T sau B. Leguminoasele (precum soia, fasolea kidney, lintea sau năutul), cerealele integrale, tărâţele, seminţele de floarea soarelui sau oleaginoasele (alunele de pădure, arahidele sau nucile caju) sunt câteva surse valoroase de vitamina B.
Și carenţa de zinc poate afecta buna funcţionare a celulelor imunitare. Consumul de produse bogate în zinc, precum germenii de grâu, seminţele de dovleac și de susan, oleaginoasele (în special nucile caju) sau leguminoasele (precum fasolea kidney, năutul, mazărea), pot contribui la asigurarea dozei zilnice recomandate, de 15-25 de mg. Cu toate acestea, experţii de la Harvard avertizează că depășirea acestei cantităţi de zinc poate afecta sistemul imunitar.
Totodată, vitamina E este utilă pentru întărirea sistemului imunitar, scrie Web MD. Migdalele sunt o sursă alimentară bogată în această substanţă nutritivă – consumul unui sfert de ceașcă din acest produs asigură jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina E. Alte alimente care conţin o cantitate importantă de vitamina E sunt tofu, seminţele de floarea soarelui, germenii de grâu, alunele de pădure, mugurii de pin, spirulina uscată sau caisele uscate.
„Alimentele sunt importante pentru felul în care arătăm, dar adesea uităm cât de mult influenţează modul în care ne simţim. (…) Atunci când mânânci, nu îţi hrănești doar stomacul, ci și celulele. Dacă acele celule nu primesc vitaminele și mineralele de care au nevoie, corpul tău începe să nu mai funcţioneze cum trebuie”, precizează Polly Noble, expertă în nutriţie, într-un articol pentru Huffington Post.
sursa: semneletimpului.ro