Experţii au analizat conţinutul a 18 sticle de apă, provenind de la 13 companii diferite, cumpărate din magazine din Franţa, Italia și Germania. De asemenea, testarea a inclus și apa de la robinet. În urma analizei, ei au descoperit că o mare parte din mostrele de apă folosite conţineau substanţe care pot perturba activitatea receptorilor estrogenului și androgenului, scriu experţii în studiul publicat în jurnalul PLOS One. În ceea ce privește apa provenită de la robinet, nu a fost observat acest fenomen.
Mai departe, experţii au vrut să observe care sunt acele substanţe care interacţionează cu receptorii hormonali. Astfel, ei au descoperit un conţinut de 24.520 de substanţe chimice în compoziţia apei. Dintre acestea, prezenţa dietilhexil fumaratului (DEHF) și maleaţilor (compuși folosiţi în producerea recipientelor de plastic) a fost unul dintre motivele de îngrijorare ale experţilor. Aceste substanţe pot fi dăunătoare activităţii hormonale.
Deși punctează că nu sunt benefice organismului, dr. Bruce Blumberg, de la Universitatea California, Irvine a declarat că „este devreme pentru a face deducţii puternice legate de cât de dăunătoare sunt pentru sănătatea umană aceste substanţe chimice".
Dr. Jennifer Landa, de la BodyLogicMD (franciză specializată în terapia hormonală bioidentică), sugerează că rezultatele acestui studiu nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare, ci un pas către schimbarea obiceiurilor. Chimicalele din apă nu sunt fatale, scrie experta într-un articol pentru Fox News. Totodată, ea subliniază pericolele la care pot fi expuși copiii, dar și femeile însărcinate. Printre acestea se numără pubertatea precoce, apariţia menopauzei de timpuriu, infertilitatea sau nașterea prematură. În scopul protejării sănătăţii, dr. Landa recomandă utilizarea unor recipiente reutilizabile, realizate din materiale non-toxice.
În compoziţia sticlelor de plastic intră și un alt compus dăunător sănătăţii, denumit bisfenol-A (BPA). Experţii de la Universitatea Stanford au descoperit că această substanţă poate crește îngrijorător riscul avortului spontan. Cu toate acestea, unii cercetători sunt de părere că nu există dovezi solide care să demonstreze că BPA conduce la pierderea sarcinilor. De asemenea, aceeași substanţă a crescut riscului de dezvoltare a obezităţii, arată rezultatele unui studiu efectuat de specialiștii de la Universitatea New York. Un nivel ridicat de BPA aproape a triplat riscul copiilor și adolescenţilor de a suferi de această afecţiune. Alte studii efectuate pentru observarea efectelor BPA au subliniat asocierea dintre acest compus și incidenţa afecţiunilor cardiovasculare, a diabetului și a disfuncţiilor ficatului.
Nu în ultimul rând, experţii de la Universitatea din Heidelberg au observatcum concentraţia de substanţe toxice a apei din sticlele de plastic produse din polietilen tereftalat (PET) crește pe măsură că lichidul stă mai mult în recipient. Una dintre aceste substanţe descoperite este stibiul, un metaloid toxic. Testele au inclus 132 de sticle PET de apă din 28 de ţări, scrie CBC.
sursa: semneletimpului.ro