Câti bani sunt necesari unui român pentru un trai decent

02.11.2018 - Coșul minim de consum vizează cheltuieli pentru alimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte, locuinţă (cheltuieli lunare și dotare), produse de uz casnic şi igienă personală, servicii, educaţie şi cultură, sănătate, recreere, o vacanţă anuală și un fond de economii pentru urgenţe.
Potrivit studiului, valoarea coșului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi și doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani. O familie formată din doi adulţi și un copil ar avea nevoie lunar de 5.551 lei, una formată din doi adulţi fără copii de 4.146 lei, iar o persoană adultă ar avea nevoie de 2.552 lei pe lună.
Datele de la Inspecţia Muncii arată că 65% dintre contractele individuale de muncă sunt semnate pe salarii mai mici de 2.500 lei, iar Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, susţine că mai puţin de 25% dintre români trăiesc peste standardul coșului minim de consum. Conform studiului Fundaţiei Stigung procentul s-ar apropia mai degrabă de 10% dintre angajaţi.
„Coşul minim trebuie să fie baza în construcţia politicilor în primul rând legate de salariul minim, dar în acelaşi timp poate să fie susţinut şi pentru alte politici cu caracter social, precum indicele social de referinţă, ajutorul de şomaj”, susţine Hossu.
Deși din 2010 până în prezent salariul minim în România a crescut cu peste 200%, avem o cale lungă pentru a ajunge din urmă nivelurile salariilor minime din ţările din vestul Europei, arată un studiu realizat de Eurofound, agenţia UE pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă. Astfel, cel mai mare salariu minim a fost înregistrat în Luxemburg şi a atins aproape 2.000 de euro, iar în Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Ţările de Jos şi Marea Britanie salariul minim este de aproximativ 1.450 euro.