Cum a devenit 8 martie ziua internatională a femeii

08.03.2017- Prima dată, ideea de o zi dedicată femeilor a apărut la începutul secolului trecut, în cadrul mişcării socialiste. În SUA, în anul 1908, peste 15.000 de femei au demonstrat pe străzile din New York pentru a obţine creşteri salariale, pentru reducerea programului de lucru şi pentru a câştiga dreptul la vot. Un an mai târziu, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America a fost sărbătorită în SUA prima Zi Naţională a Femeii, pe 28 februarie.
Doi ani mai târziu, mişcarea a cuprins şi Europa. În Danemarca, la cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor Muncitoare apare ideea de a stabili o Zi Internaţională a Femeii pentru a marca lupta femeilor muncitoare pentru dobândirea unor drepturi. Propunerea a fost aprobată unanim de cele peste 100 de femei din 17 ţări care au participat la conferinţă. Un an mai târziu, pe 19 martie, Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia au sărbătorit Ziua Femeii.
După alţi doi ani, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică din februarie. În acelaşi an, s-a stabilit ca Ziua Internaţională a Femeii să fie mutată pe data de 8 martie, cea pe care o sărbătoresc astăzi 60 de ţări ale globului.
Deşi în România, 8 martie rămâne asociată cu ziua mamei sub influenţa obiceiurilor din perioada comunistă, oficial ziua mamei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii mai. Această sărbătoare publică a fost instituită în România anul 2010, arată Mediafax.