Cum arată restrictiile în Europa, în contextul aparitiei tulpinii Omicron

01.12.2021 - Omicron, noua mutație „îngrijorătoare” a COVID, identificată în Africa de Sud în urmă cu câteva zile și confirmată deja în 11 țări europene, adaugă noi restricții celor deja instituite și crește nivelul de alertă în Europa cu mai puțin de o lună înaintea sărbătorilor de iarnă, relatează Euronews. În fața noii amenințări și într-o cursă „contracronometru”, cum a declarat șefa Comisiei Europene, multe țări europene au înăsprit condițiile de intrare pe teritoriul lor.
Autoritățile de la București au anunțat că impun o carantină de 14 zile pentru cetățenii români și ai altor state UE care vin în România din cele opt țări sud-africane aflate pe lista roșie. Aceștia vor putea să iasă din carantină doar dacă prezintă un test negativ. Alți cetățeni decât cei din statele UE care vin din cele opt țări africane aflate pe lista roșie nu pot intra în România.
Premierul britanic Boris Johnson a anunțat sâmbătă, 27 noiembrie, că toți cei care vor intra în Marea Britanie vor fi nevoiți să facă un test PCR la două zile de la sosire și să se izoleze de la aterizare până la primirea rezultatului.
Vineri, Belgia a devenit prima țară europeană care a anunțat că a detectat un caz de infectare cu Omicron, iar în acea zi, Guvernul a emis noi măsuri pentru a ține sub control pandemia.
Olanda, cu 13 cazuri confirmate duminică cu tulpina Omicron, la persoane care au sosit vineri cu zboruri din Africa de Sud, a impus restricții ceva mai dure. Premierul Mark Rutte a anunțat că „de duminică, totul în Olanda este în principiu închis între orele 17.00 şi 5.00”, în afară de magazinele esenţiale. Rutte a lansat un nou apel pentru munca de acasă.
Cehia, care are și ea, de duminică, primul caz de infectare cu Omicron, e în stare de urgență de vineri, pentru 30 zile. Târgurile au fost interzise. Barurile, restaurantele, cluburile de noapte, discotecile și cazinourile trebuie să se închidă la ora 22:00, iar oamenii nu mai au voie să bea alcool în locuri publice.
În Portugalia, care a confirmat luni 13 cazuri cu Omicron, masca va fi din nou obligatorie în spațiile închise de la 1 decembrie, iar certificatul verde va fi obligatoriu pentru accesul în restaurante, cinematografe și hoteluri.
Începând de miercuri, 24 noiembrie, autoritățile germane au decis ca certificatul verde să devină obligatoriu la locul de muncă şi pentru folosirea mijloacelor de transport, din cauza răspândirii necontrolate a COVID.
Pe 22 noiembrie, Austria a intrat oficial într-un lockdown național de trei săptămâni. Mai mult, țara va impune, începând cu luna februarie a anului viitor, vaccinarea obligatorie a cetățenilor.
După Austria, guvernul slovac a anunțat miercuri, 24 noiembrie, că a decis să impună un lockdown pentru toți cetățenii timp de două săptămâni, pentru a ține sub control creșterea puternică a cazurilor de COVID-19.
În Franța, ministrul sănătății, Olivier Véran, a anunțat joi, 25 noiembrie, că dozele de rapel vor fi disponibile pentru toți cu vârsta peste 18 ani și că măștile vor fi necesare în toate spațiile închise. Începând cu 15 ianuarie, toți adulții vor trebui să se vaccineze cu cea de-a treia doză la un interval de cel puțin șapte luni de la doza de rapel pentru a-și păstra permisele de sănătate.
Guvernul italian a decis miercuri, 24 noiembrie, să excludă persoanele nevaccinate din anumite activități de petrecere a timpului liber, în încercarea de a controla creșterea infecțiilor cu coronavirus și de a nu impune lockdown.
Guvernul suedez a anunțat că de la 1 decembrie este necesar certificatul verde, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test COVID, pentru a participa la orice eveniment de peste 100 de persoane.
Și Irlanda a impus noi restricții COVID, în vigoare de joi, 18 noiembrie, din cauza ratelor ridicate de infecție care au pus presiune asupra spitalelor. Oamenilor li s-a spus să lucreze de acasă, cu excepția cazului în care participarea la locul de muncă este „absolut necesară”.
Guvernul din Ucraina a nunțat că din 9 decembrie, funcționarii publici și asistenții sociali nevaccinați vor fi concediați.
Spania, care luni a confirmat primul caz de Omicron, a înăsprit condițiile de intrare pe teritoriul său, în contextul apariției noii tulpini, scrie El Pays. În primă fază, Marea Britanie a fost trecută pe lista roșie, iar cei care vin din UK și nu sunt cetățeni UE sunt întorși de la graniță dacă nu sunt vaccinați cu schema completă. Persoanele care vin din zone de risc crescut vor trebuie să prezinte, pe lângă dovada vaccinării, și un test COVID negativ.
Duminică, elvețienii au votat prin referendum introducerea certificatului COVID. Aproximativ 63% dintre elvenției au spus „da” legii privind combaterea COVID-19, lege ce permite ca certificatul verde să fie necesar la intrarea în restaurante, cinema sau muzee.
Măsuri mai dure s-au luat în Croația, unde guvernul a anunțat că vrea să facă certificatul verde obligatoriu pentru angajații guvernamentali și publici, inclusiv pentru profesori.
Și Macedonia de Nord a impus restricții, iar weekendul trecut, sute de oameni au mărșăluit la Skopje pentru a manifesta împotriva acestora, inclusiv împotriva vaccinării obligatorie pentru funcționarii publici.
În Letonia, nevaccinații nu mai au acces decât în magazinele esențiale sau în transportul public. Parlamentarilor nevaccinați li s-a interzis să intre în Parlament și să participe la ședințe.