Cum ne vindecăm rănile interioare

10.02.2017- În calitate de medic, dar şi de pacient, dr. Julie Silver, autoarea cărţii Te poţi vindeca singur, subliniază, într-un articol pentru Woman’s Day, importanţa legăturii dintre corp şi minte în procesul de vindecare. Ea mărturiseşte că după ce a fost diagnosticată cu cancer la sân, a început să acorde o atenţie mult mai mare atât sănătăţii sale fizice, cât şi celei psihice, pentru a se putea vindeca şi astfel a descoperit câteva metode care au ajutat-o în procesul de recuperare.
În primul rând, învaţă să îţi asculţi corpul, suţine dr. Silver. Astfel vei deveni mult mai conştient de acele lucruri la care organismul tău reacţionează negativ sau pozitiv şi asta te va ajuta să iei deciziile care îţi protejează sănătatea. Dr. Silver recomandă să păstrezi un jurnal în care să notezi activităţile pe care le întreprinzi o dată la jumătate de oră – de la cititul unei cărţi şi până la treburile casnice. De asemenea, notează în dreptul lor stările interioare experimentate în timpul acestor activităţi şi acordă o notă de la 1 la 10 disconfortului şi oboselii provocate de acestea (1 reprezentând o stare deloc obosită sau dureroasă, iar 10 însemnând experimentarea unei stări de slăbiciune puternică). După două zile, analizează datele trecute în jurnal, observă care au fost lucrurile care te-au făcut să te simţi mai bine şi care au fost cele care ţi-au înrăutăţit starea, apoi decide care sunt schimbările pe care trebuie să le faci în viaţa ta.
Acceptă faptul că există momente în care nu îţi poţi controla emoţiile. Nu poţi evita întotdeauna momentele de stres ori tristeţe care apar, dar asta nu înseamnă că prezenţa acestor stări trebuie să devină un motiv în plus care să genereze tensiune, cu atât mai mult cu cât ştii că astfel de episoade îţi pun în pericol sănătatea. În schimb, alege să te relaxezi cu ajutorul unor activităţi plăcute, ca de exemplu cititul unei cărţi, conversaţia cu un prieten, o plimbare. Poţi, de asemenea, să recurgi la puterea imaginaţiei, rememorând mental câteva momente dragi pe care le-ai trăit.
Fă-ţi o listă de obiective zilnice, benefice pentru sănătatea ta şi realizabile. Fiecare sarcină îndeplinită îţi aduce o mare satisfacţie şi are un efect pozitiv asupra psihicului tău. De aceea, notează în fiecare zi trei lucruri pe care vrei să le îndeplineşti şi care te pot ajuta să te recuperezi, fie că este vorba de alocarea unei jumătăţi de oră pentru mişcare, culcatul mai devreme, adoptarea unui stil alimentar mai sănătos. Bifează apoi fiecare sarcină notată şi realizată, iar la sfârşitul săptămânii evaluează câte dintre acestea ai reuşit să efectuezi. Rezultatul acestui exerciţiu te va motiva, îţi va reda o gândire pozitivă şi îţi va oferi puterea de a merge mai departe, urmând acest program.
Hrăneşte-ţi creierul cu mesaje pozitive. În situaţii încărcate de trăiri negative, ultimul lucru de care creierul tău are nevoie este mai mult stres. De aceea, înlătură orice sursă care îţi poate crea o stare inconfortabilă, de la ziare, televizor sau internet şi până la persoanele care îţi provoacă trăiri negative. În schimb, caută surse care transmit mesaje pozitive.
De asemenea, punctează dr. Silver, exerciţiile fizice zilnice sunt extrem de benefice în vindecarea fizică şi psihică. De exemplu, sportul ajută la întărirea sistemului imunitar, dar în acelaşi timp, activitatea fizică te va face să te simţi excelent, datorită creşterii secreţiei de endorfine (moleculele fericirii). Exerciţiile fizice micşorează şi nivelul de stres şi depresie şi îmbunătăţeşte calitatea somnului.
Nu în ultimul rând, puterea rugăciunii a dovedit că poate ajuta în recuperarea fizică.

sursa: semneletimpului.ro