
„Cel puțin 60% dintre accidentele vasculare cerebrale, 40% dintre cazurile de demență și 35% dintre episoadele de depresie târzie sunt atribuite unor factori de risc care pot fi modificați”, arată studiul.
Se pare că persoanele care au suferit anterior un accident vascular cerebral tind să dezvolte depresie sau demență, iar același lucru este valabil și invers, a declarat pentru The New York Times dr. Sanjula Singh, autorul principal al studiului. Singh este și cercetător principal la Brain Care Labs din cadrul Spitalului General Massachusetts.
Iată cele mai importante trei practici care, potrivit experților, au cel mai mare impact asupra șanselor de a preveni aceste afecțiuni ale creierului:
- Evită tensiunea arterială ridicată: Tensiunea arterială mare a fost cel mai important factor de risc pentru apariția depresiei, demenței și accidentului vascular cerebral. Îți poți menține tensiunea la un nivel scăzut reducând consumul de sare, făcând mai multă mișcare și consumând mai mult potasiu, potrivit Cleveland Clinic.
- Prioritizează activitatea fizică și condiția socială: Participarea la activități fizice moderate sau intense poate reduce riscul de accident vascular cerebral și de dezvoltare a demenței. De asemenea, relațiile puternice din viață sunt asociate cu rezultate mai bune în ceea ce privește sănătatea în aceste domenii. Atunci când combini forma fizică cu întărirea legăturilor sociale — cum ar fi o plimbare cu un prieten apropiat sau grădinăritul alături de partener — beneficiile pentru creier sunt și mai mari.
- Adoptă obiceiuri sănătoase devreme: Unii cred că nu trebuie să se preocupe prea mult de sănătate la tinerețe, însă experții spun că începerea timpurie a obiceiurilor sănătoase este mult mai eficientă. Introducerea activității fizice și formarea de prietenii de durată pe lista priorităților în perioada de mijloc a vieții sau chiar mai devreme poate preveni sau întârzia apariția unor boli precum depresia și demența.
Studiul, care a analizat date din 59 de meta-analize, a identificat șase factori care reduc riscul de boli cerebrale:
- Consum scăzut până la moderat de alcool (consumul a una până la trei băuturi pe zi a avut un beneficiu mai mic decât consumul de mai puțin de o băutură pe zi)
- Activitate cognitivă, adică implicarea regulată în sarcini mental stimulative, precum cititul sau rezolvarea de puzzle-uri
- O dietă bogată în legume, fructe, lactate, pește și nuci
- Niveluri moderate sau ridicate de activitate fizică
- Un sentiment de scop în viață
- O rețea socială extinsă
sursa: TVR