Cum să evităm mâncatul emoţional

De cele mai multe ori, cei care mănâncă pe fond de stres au pofte în special atunci când sunt trişti sau confuzi.
Ediţia online a cotidianului Huffington Post a întocmit o listă cu 6 paşi pentru a evita mâncatul emoţional. Aceştia sunt următorii:
Află ce determină mâncatul emoţional.  Fie că mâncatul emoţional este determinat de o listă lungă cu sarcini la birou sau de un proiect ce pare prea mare pentru puterile noastre, este important să aflăm ce anume cauzează mâncatul emoţional. Atunci când reuşim să descoperim cauzele, suntem conştienţi şi ne putem schimba obiceiurile alimentare.
Întreabă-te dacă îţi este cu adevărat foame.  Mâncatul de foame şi cel emoţional sunt 2 comportamente diferite, iar în timp ce unul poate fi controlat, celălalt este compulsiv.
Fă-ţi rezerve de mâncare sănătoasă. Un sandwich cu o banană şi unt de arahide sau un iaurt cu cereale şi nuci este o gustare mult mai sănătoasă decât batoanele de ciocolată sau chipsurile. Pe lângă aportul de vitamine şi minerale, o asemenea gustare sănătoasă nu îngrasă şi ajută organismul să fie relaxat şi bine hrănit.
Gândeşte-te la altceva. Această distragere a atenţiei de la mâncare se poate face cu o plimbare de 10 minute, o audiţie muzicală sau o discuţie scurtă cu un prieten. De cele mai multe ori, asemenea distrageri diminuează stresul resimţit.
Uită că există mâncare în apropiere. Dacă aveţi dulciuri în bucătărie sau în cămară, uitaţi de ele, pentru că la cea mai mică doză de stres veţi ajunge să le mâncaţi.
Alege să fii sănătos. Un program regulat de exerciţii fizice, asociat odihnei suficiente, poate diminua semnificativ stresul care determină mâncatul nesănătos şi abundent.


sursa: semneletimpului.ro