Cum se manifestă infecția cu coronavirus. Medicul Adrian Străinu Cercel: Debutul este cu o tuse seacă iritativă care vine în pusee după care apare febra

29.02.2020 - Medicii avertizează că vindecarea infecției cu coronavirus durează aproape o lună, dar în cazul unei imunităţi scăzute, virusul se poate reactiva. Explicațiile aparțin medicului Adrian Străinu Cercel, invitat, joi seară, la TVR 1.
Acest sindrom pe care îl dezvoltă coronavirusul este un sindrom pseudogripal, seamănă foarte bine cu o gripă, numai că sunt niște elemente care sunt diferențiate și diferențiabile, în sensul că debutul este cu o tuse seacă iritativă care vine în pusee după care apare febra așa se explică și de ce poate să contamineze înainte de debutul  propriul zis al bolii și persoanele purtătoare cum este cazul de față, pentru că vorbim de un purtător, pot să împrăștie în mediul înconjurător. Însă majoritatea formelor sunt forme subclinice, nu se manifestă. (...) Nu generează cine știe ce. Poate niște strănut și o tuse iritativă și cu asta se încheie tot tabloul. După care urmează faza clinică propriu zisă în care pacientul face febră 39- 40 de grade.
Aspectul curbei febrile este un aspect în dromader în care capul cămilei este primul episod febril, care ține 2-3 zile (..) apare o perioadă de defervescență care ține și ea 2-3 zile (...), apoi un nou episod febril care este cocoașa și asociază și formele severe și evoluția nefavorabilă. este tabloul clinic al infecțiilor  date de aceste virusuri.
Persoana trebuie să facă ce face de obicei când răcește, a spus medicului Adrian Străinu Cercel, la TVR1.

sursa: TVR1