Dascălii francezi vor urma cursuri despre laicitate

17.06.2021 - O mie de formatori francezi vor urma, în primă fază, un curs intensiv despre laicitate, după ce mulţi profesori s-au plâns că se autocenzurează în clase, de dragul laicităţii. Aceştia vor forma ulterior dascălii francezi, în următorii 4 ani, în toate unităţile de învăţământ, despre ce înseamnă laicitatea şi cum se pot exprima atunci când vine vorba de chestiuni de religie, transmite RFI.
Un raport pe această temă a fost comandat în februarie, de ministrul Educaţiei, la câteva săptămâni după asasinarea profesorului Samuel Paty, care, a încercat să vorbească în clasă despre libertatea de exprimare – luând ca exemplu unele caricaturi realizate de publicaţia Charlie Hebdo.
Raportul, de 19 pagini, arată că profesorii au unele probleme de «nuanţă» atunci când vine vorba de a se exprima religios. Iar elevii sunt tot mai vehemenţi asupra subiectelor pe care dascălii încearcă să le explice.
Iannis Roder este directorul Observatorului pentru Educaţie al Fundaţiei Jean Jaurès: „24% din dascăli declară că există unele plângeri în ceea ce priveşte laicitatea, în cadrul unităţii de învăţământ în care lucrează. Fie o recunosc în mod constant fie în mod aleatoriu. Adică, un sfert din dascăli se plâng că există contestaţii în ceea ce priveşte laicitatea pe durata unui an şcolar. Cifra cred că vorbeşte de la sine în ceea ce priveşte ambianţa pe care o întâlnesc profesorii la cursuri.”
Întrebat ce anume este contestat, Iannis Roder răspunde: „Practic, este contestat cuvântul profesorului. Adică, dacă profesorul afirmă un lucru bazat pe ştiinţă, deci este verificabil şi acceptat de toată lumea există şi elevi care contestă pornind de la date religioase. Faptul că elevii pun întrebări este foarte bine dar datorită lor ajungem să vedem unde ne aflăm în ceea ce priveşte religia, în rândul unei părţi a elevilor. Iar starea de acum are o consecinţă asupra învăţământului din zilele noastre”.