De ce ar trebui să lași telefonul mobil după ora 21

Obiceiul de a nu îți dezlipi ochii de ecranul telefonului mobil nici măcar seara ar putea dăuna grav productivității noastre din următoarea zi, susțin experții de la Universitatea din Washington.
„Smartphone-urile sunt aproape perfect concepute să strice somnul”, scrie autorul studiului, prof. asistent Christopher Barnes, într-un articol pe blogul Harvard Business Review. Prin folosirea dispozitivelor mobile seara, în scopul de a lucra, pot apărea probleme de somn și relaxare, deoarece dispozitivele „ne țin mintal angajați muncii”.
De asemenea, aceste device-uri emit o lumină albastră care alterează producția hormonului melatonină, care joacă un rol esențial în reglarea somnului și a ritmului circadian.
Pentru a observa efectele utilizării telefoanelor mobile, cercetătorii au inițiat două studii. În ambele experimente ei au pornit de la ipoteza că petrecerea unui timp îndelungat conectat la dispozitivul mobil, după ora 21 va avea efecte negative asupra somnului și, implicit, asupra productivității la serviciu în ziua următoare. În primul studiu, experții au analizat evoluția a 82 de manageri pe parcursul a două săptămâni, cu ajutorul chestionarelor pe care participanții le-au completat zilnic. „În concordanță cu ipotezele noastre, am descoperit că utilizarea smartphone-urilor noaptea a micșorat orele dormite și le-a cauzat oamenilor o stare de oboseală dimineața și, drept rezultat, au fost mai puțin implicați la muncă a doua zi.”
În cel de-al doilea studiu, experții au adăugat chestionarului anterior și întrebări legate de folosirea nocturnă a altor dispozitive care pot altera somnul, precum tabletele sau computerele. Apoi au rugat 161 de angajați să răspundă setului de întrebări. Rezultatele au arătat că „dintre toate dispozitivele, smartphone-urile au fost asociate cu cele mai puternice efecte” negative asupra somnului.
Deconectarea de la dispozitivele mobile în scopul de a crește calitatea orelor dormite este recomandată și de alți experți. Dr. Lisa Shives, fondatoarea Centrului Linden pentru Managementul Somnului și al Greutății, recomandă evitarea utilizării acestora cu cel puțin o oră înainte de culcare. Telefoanele mobile, tabletele, televizorul sau laptopul reprezintă „cel mai puternic declanşator pentru neurotransmiţătorii noştri de a se comuta în poziţia de funcţionare”, explică specialista.