De luni pot fi completate fişele de înscriere la liceu. Ordinea optiunilor rămâne cel mai important lucru

12.07.2025 - Luni începe completarea fişelor de înscriere la liceu. Elevii vor fi admişi în baza mediei de la Evaluarea Naţională şi în funcţie de opţiunile pe care le-au făcut pe fişa de înscriere. Cea mai sănătoasă atitudine este completarea unui număr cât mai mare de opţiuni. Rezultatele admiterii vor fi afişate pe 23 iulie.
În toate judeţele au fost afişate ierarhiile, astfel încât fiecare elev îşi poate calcula exact şansele de a intra la liceul dorit.
Sorin Ion, secretar de stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: Aici avem broşura de admitere, fiecare liceu are afişat numărul de clase, numărul de locuri şi codificarea. Tot aici găsim, din nou, ultima medie de de anul trecut. Nu luaţi de bună această medie, cum că dacă anul ăsta am 9.25 voi intra sigur la acest liceu, că anul trecut s-a intrat cu 9.20. Variaţiile pot fi de la neglijabile la unele destul de importante.
Foarte important, părinţii şi elevii trebuie să vină la înscriere cu temele făcute.
Andreia Bodea, director, Colegiul Naţional I. L. Caragiale, Bucureşti: În sala de clasă unde vor fi să trebuiască doar să transcrie codurile pe care şi le-au ales, pentru că este acolo un moment şi de emoţie, toată lumea îşi mai dă cu părerea. Aceste informaţii tulbură lumea. Nu este atât de complicat, trebuie doar puţină linişte, trebuie onestitate cu tine şi cu copilul tău şi trebuie completat număr suficient de opţiuni.
Nu alergaţi cu orice preţ după licee, recomandă profesorii! Important este ca fiecare elev să ajungă la profilul care i se potriveşte.
Andreia Bodea, director, Colegiul Naţional I. L. Caragiale, Bucureşti: Sfatul meu este să se meargă pe profil. Dacă ţinta este un anumit liceu există riscul să nu nimeresc la profilul pe care mi l-aş fi dorit şi să întâmpin nişte dificultăţi.
Ordinea opţiunilor rămâne cel mai important lucru. Acestea trebuie completate descrescător, de la cel mai dorit profil până la cel mai puţin dorit. Atenţie! Opţiunile din fişă se completează pe orizontală.
Sorin Ion, secretar de stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: Algoritmul funcţionează În felul următor: alege primul elevi din listă, îl repartizează evident la prima lui opţiune, îl ia pe al doilea, pe al treilea, a ajuns la elevul 1.000. Citim prima opţiune, dacă nu mai sunt locuri trece la următoarea opţiune, astfel încât la prima opţiune completată de elev unde găseşte loc liber îl va repartiza. Dacă ai completat 50 de opţiuni, numărul total de locuri trebuie să fie cel puţin egal cu poziţia ta din ierarhie.
În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați în funcţie de media generală din clasele V-VIII şi notele obţinute la Evaluarea Naţională, la Limba Română, Matematică, Limba Maternă. Dacă, prin absurd, dacă sunt mai mulţi candidaţi care au medii egale inclusiv la criteriile de departajare, toţi acei elevi vor fi admişi în clasa respectivă.

Completarea fişelor de înscriere la liceu începe luni, 14 iulie. Repartizarea computerizată va avea loc pe 23 iulie.
Anul trecut, în Bucureşti ultima cea mai mare medie de admitere a fost la Colegiul Naţional Sfântul Sava, Matematică Informatică, 9.90.

sursa: TVR