Curtea de Justitie a Uniunii Europene: cuplurile gay căsătorite au dreptul de a circula ca soti în toate statele UE, inclusiv în România

05.06.2018 - Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis marţi, 5 iunie, că un cuplu căsătorit format din două persoane de acelaşi sex este recunoscut ca atare în orice ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte libera circulaţie. România va trebui să ţină cont de această decizie.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că soţii de acelaşi sex se bucură de libertatea de a circula, precum perechile căsătorite heterosexuale. Decizia a fost anunţată pe site-ul instituţiei. „Noţiunea 'soţ', în sensul dispoziţiilor dreptului Uniunii privind libertatea de şedere a cetăţenilor Uniunii şi a membrilor familiilor lor, cuprinde soţii de acelaşi sex. Deşi statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al Uniunii prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, resortisant al unei ţări non-UE, un drept de şedere derivat pe teritoriul lor“, se arată în decizia CJUE.