Decizie istorică luată în SUA: TikTok fie vinde, fie va fi interzisă

15.03.2024 - Decizie istorică luată în Statele Unite legată de cea mai populară platformă socială a momentului, inclusiv în România. Camera Reprezentanţilor a votat cu o majoritate zdrobitoare pentru a aproba o măsură care obligă TikTok să îşi vândă operaţiunile din SUA, iar în caz contrar va fi închisă.
Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Reprezentanților cu 352 de voturi pentru, 65 împotrivă, cu un membru votând prezent, ceea ce evidențiază sprijinul bipartizan. Acum, proiectul de lege este trimis în Senat, unde șansele sale de adoptare sunt mai incerte. 
Oficialii americani susțin că ByteDance, compania-mamă a TikTok, ar putea transmite informațiile personale ale celor 170 de milioane de utilizatori americani ai aplicației populare de clipuri video scurte către Beijing. Oponenții proiectului de lege exprimă îngrijorări cu privire la libertatea de exprimare și afirmă că TikTok a luat măsuri pentru a proteja datele americanilor prin stocarea lor pe servere din SUA. 
TikTok susține că nu i s-a cerut niciodată să transmită date din SUA și că nu ar face acest lucru dacă i s-ar solicita. Argumentele însă nu i-au convins pe parlamentarii americani.
Prin noua lege ByteDance este obligată să cedeze sau să vândă TikTok, altfel aplicația va fi interzisă din magazinele de aplicații și serviciile de găzduire web din SUA. ByteDance are la dispoziție 165 de zile pentru a se conforma. 
TikTok susține că proiectul de lege îi impune un termen scurt pentru a găsi un cumpărător cu resursele necesare pentru a achiziționa TikTok și pentru a depăși provocările tehnice asociate cu o astfel de tranzacție. 
Proiectul de lege va ajunge în Senat, cameră decizională. Președintele Biden a declarat că va semna proiectul de lege dacă acesta va ajunge pe biroul său. Eforturile anterioare de a controla TikTok-ul au eșuat. 
În 2020, fostul președinte Donald Trump a încercat să interzică aplicația printr-un decret prezidențial, dar instanțele au blocat acest efort. De atunci, Trump și-a schimbat poziția cu privire la TikTok. Opiniile americanilor sunt împărțite.
Un sondaj recent realizat de Associated Press și NORC Center for Public Affairs Research a constatat că 31% dintre adulții din SUA ar favoriza o interdicție națională a TikTok-ului, în timp ce 35% s-ar opune unei astfel de interdicții. 
Tik Tok este în acest moment și aplicația socială favorită a românilor. Peste 7,4 milioane de români o folosesc în fiecare lună, potrivit ultimelor date disponibile. De văzut ce se va întâmpla în SUA pentru că vor exista cu siguranță valuri și la noi. Și în România, autoritățile recomanda în acest moment ca aplicația să nu fie instalată pe telefoanele de serviciu, tocmai din cauza riscurilor de securitate.

sursa: TVR