Defectiune tehnică sau eroare umană în cazul trenului tamponat de propria locomotivă

21.07.2024 - Incidentul a avut loc vineri în jurul orei 18.30, chiar între Gara de Nord din București și Gara Basarab. Atunci, locomotiva care urma să tracteze trenul, la momenul cuplării, a tamponat primul vagon.
În urma impactului, mai multe persoane, printre care și mecanicul de locomotivă, au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Călătorii se tem că incidentul se poate repeta.
Agenția de Investigare Feroviară a început o anchetă.
Laurențiu Dumitru, director general AGIFER: Ipotezele de lucru sunt o defecţiune tehnică, vom vedea de ce natură ar putea să fie, sau o eroare umană. Se va face o verificare completă a locomotivei în așa fel încât să se știe în integralitate care a fost starea tehnică.
Sindicaliștii de la calea ferată spun că astfel de probleme apar din cauza subfinanțării, care afectează starea tehnică a trenurilor, dar și pregătirea mecanicilor de locomotivă.
Maxim Rodrigo, președinte, Federația Sindicatelor Trasnportatorilor Feroviari din România: Cerința pieței este foarte mare și nu există locomotive și vagoane suficiente. Este o diferență între pregătirea celor cu experiență, care au ieșit la pensie și cei care s-au angajat. Această subcomepnesare face ca să fie și mai puțini, să facă ore suplimentare, să se epuizeze şi normal că greșelile apar.
Reprezentații Agenției de Investigare Feroviară estimează că vor termina ancheta în aproximativ un an.

sursa: TVR