Pentru aceasta reteta avem nevoie de:
200 g grau incoltit
1 kg mere
o portocala
o banana
miezul de la 10 – 15 nuci
100 g miere
Graul trebuie sa fie cat mai proaspat, nu este recomandabila prepararea prin germinare a boabelor din recolte prea vechi, pentru ca ele vor incolti mai greu sau deloc. Intr-un vas mare se pune 1/5 grau, iar deasupra se lasa sa curga apa rece. Astfel, se spala graul timp de circa doua minute, fara sa se amestece cu mana, ci doar sub jet. Cand apa s-a limpezit, se lasa vasul plin cu apa si se da deoparte, fara sa se acopere, insa ferit de caldura sau curent. Din opt in opt ore, se schimba apa din vas, inlocuind-o cu alta curata. Boabele nu trebuie spalate prin frecare cu mana, ci doar limpezite, fara sa se miste din loc. In trei zile de la inceperea procedeului, boabele vor avea mici radacini si un colt mic, verde. Cand coltul a atins circa doi mm, clateste apa si scurge cantitatea intr-o sita.
Se curata merele de coaja si se dau pe razatoarea mare. Se taie feliile de portocala bucatele mici, la fel si banana. Nucile se maruntesc cu cutitul sau se dau prin masina. Se amesteca mierea cu fructele si graul incoltit. Se mananca in aceeasi zi.
Pofta buna!