Dieta în timpul sarcinii modifică ADN-ul copilului

12.03.2017- „Rezultatele noastre reprezintă prima demonstraţie în cazul oamenilor, când bunăstarea nutriţională a mamei în momentul concepţiei poate schimba felul în care genele copilului ei sunt interpretate, cu un impact pe tot parcursul vieţii”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Branwen Henning.
Pentru a studia fenomenul, specialiștii au ales regiunea Gambia, deoarece aici locuitorii se hrănesc cu alimente pe care le cultivă ei înșiși, iar dieta lor este influenţată de diferenţele dintre sezonul arid și cel ploios. La cercetare au participat 167 de femei, dintre care 84 au conceput copilul în perioada de vârf a sezonului ploios, iar 83 în intervalul de vârf al perioadei secetoase. Mostre din sângele acestora au fost analizate pentru evaluarea concentraţiei de nutrienţi. De asemenea, experţii au efectuat și analize ale sângelui și foliculilor de păr recoltate pe când bebelușii aveau 2-8 luni.
Rezultatele au arătat că bebelușii concepuţi în perioada ploioasă prezentau un nivel mult mai mare de grupuri metil în cele șase gene studiate. Specialiștii spun că acești compuși chimici se pot anexa ADN-ului, lucru care conduce la o modificare „epigenetică” a ADN-ului (modificări prin care genele sunt pornite sau oprite). Deși nu se cunosc urmările acestor efecte epigenetice observate, experţii punctează că nivelul crescut de compuși din grupurile metil a fost asociat cu nivelul de nutrienţi din sângele mamei (în special cu homocisteina și cisteina), dar și cu indicele de masă corporal al mamei care, în cazul participantelor, nu a depășit valorile normale, scrie NPR.
„Cercetarea noastră aflată în curs de desfășurare arată incidii clare că mecanismul de metilare a ADN-ului poate fi perturbat de deficienţele nutritive și că acest lucru poate conduce la apariţia bolilor la copil”, susţine unul dintre cercetători, prof. Andrew Prentice. Următorul obiectiv al echipei este descoperirea mixului de nutrienţi din alimente și suplimente, pe care gravidele le pot integra în dieta lor, astfel încât să poată preveni „defectele în procesul de metilare”.
Și alte studii au arătat cât de puternică este influenţa dietei mamei asupra bebelușului. În unul dintre acestea, cercetătorii punctau necesitatea ca femeile însărcinate să evite alimentele nesănătoase de tip junk food. Testele lor au arătat că astfel de produse pot favoriza apariţia unor dependenţe de aceste alimente în cazul copiilor.

sursa: semneletimpului.ro