Dieta pentru detoxifierea ficatului

Problemele ficatului afectează o serie de elemente importante din organism, inclusiv abilitatea corpului de a elimina toxinele. Din acest motiv, grija pentru un ficat sănătos devine crucială, iar regimul alimentar este unul din factorii esențiali care contribuie la o bună funcționare a acestui organ.
Glutationul, denumit și „proteina vieții”, este principalul antioxidant al organismului și una dintre substanțele nutritive benefice pentru sănătatea ficatului. De altfel, directorul Institutului de Medicină Funcțională, susține că este „cea mai importantă moleculă de care ai nevoie pentru a fi sănătos și a preveni îmbătrânirea, cancerul, bolile de inimă, demența și multe altele, și este necesară pentru tratarea oricărei boli, de la autism la Alzheimer”.
Nucile sunt unul dintre alimentele bogate în glutation. De asemenea, aceste fructe oleaginoase conțin și alte substanțe esențiale pentru un ficat sănătos: acizi omega-3 și arginină. Alte produse bogate în glutation sunt usturoiul, ceapa, scorțișoara sau turmericul.
Sesaminul, o substanță care se găsește în mod natural în semințele de susan și în uleiul de susan, are efecte benefice asupra sănătății, inclusiv asupra sănătății ficatului. Studiile au arătat că sesaminul joacă un rol important pentru protejarea acestui organ de daunele oxidative.
De asemenea, sulful din alimente crește nivelul unei anumite enzime cu rol important pentru curățarea ficatului. leguminoasele si fructele oleaginoase sunt doar două din sursele bogate în sulf, de inclus în dieta zilnică.
Nu în ultimul rând, un studiu a arătat că anumite enzime conținute de semințele de in și uleiul obținut din acestea „ar putea contribui la diminuarea riscului de dezvoltare a bolilor de ficat în cazul bărbaților cu un nivel crescut de colesterol”, potrivit experților.
"Miile de sisteme de enzime responsabile pentru aproape orice activitate a corpului nostru sunt construite în ficat. Buna funcționare a ochilor, a inimii, a creierului, a articulațiilor și rinichilor depind de asta”, explica specialistii