Dieta potrivită pe timp de ger

28.02.2018 - Legume recomandate în anotimpul rece:cartofii dulci, dovleacul, dovleceii şi păstârnacul
  • legume cu conţinut ridicat de vitamina A şi C
  • vitamina A sau betacarotenul se obţine din salata verde cu frunze lungi, ficatul de curcan gătit, spanacul, morcovii
  • pentru artere sănătoase este necesară Vitamina E
  • vitamina E este deosebit de importantă pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, dar şi pentru prevenirea îngroşării arterelor
  • uleiul din germeni de grâu este cel mai bogat aliment în vitamina E
  • vitamina D are un rol demonstrat în modularea sistemului imunitar
  • absorbţia calciului este, de asemenea, condiţionată de un aport suficient de vitamina D
  • din cauza expunerii foarte reduse la soare în sezonul rece, sinteza endogenă de vitamina D scade dramatic, deci e nevoie un aport alimentar zilnic de 5 micrograme
  • sursele principale de vitamina D sunt peştele gras, ficatul, alimentele îmbogăţite cu vitamina D
  • seleniul şi zincul, foarte importante în prevenirea infecţiilor
  • seleniul este esenţial pentru un răspuns imunitar mai puternic şi pentru lupta împotriva infecţiilor
  • zincul este un alt mineral important pentru un sistem imunitar sănătos
  • persoanele cu carenţe de zinc tind să aibă un răspuns imunitar mai slab
  • zincul este necesar pentru a activa anumite globule albe care luptă împotriva infecţiilor
  • organismul are nevoie de o cantitate adecvată de grăsimi sănătoase pentru un sistem imunitar valid
  • grăsimi sănătoase se găsesc în uleiuri din seminţe, în peştele gras, măsline, nuci şi icre
  • din cauza numărului mic de ore cu lumină, în timpul iernii, stocurile de serotonină scad, astfel că dorinţa de a consuma alimente bogate în carbohidraţi creşte
  • alimentele care asigură necesarul de carbohidraţi ar trebui să aibă un index glicemic mic
  • pe timp de iarnă, un plan corect de alimentaţie trebuie să includă 40% carbohidraţi, 30% proteine şi 30% grăsime