
Trecerea de la agricultura convenţională la cea ecologică impune o serie de restricţii extrem de stricte. În primul rând, pregătirea terenului agricol care în funcţie de culturi va trece timp de 2 sau 3 ani printr-o perioadă de conversie. Timp în care fermierul nu va avea voie să folosească substanţe chimice pe pământul respectiv. După perioada de tranziţie doar răsadurile folosite vor fi certificate ecologic, iar îngrăşămintele şi substanţele pentru tratarea bolilor vor fi 100 % naturale.
Importante sunt şi metodele de producţie, toate practicile vor fi prietenoase cu mediul.
Fermierii care produc bio sunt verificaţi de inspectori acreditaţi de Ministerul Agriculturii cel puţin o dată pe an, dar şi de cei de la Direcţiile Agricole, iar dacă au luat fonduri europene şi de Comisia Europeană.
77% dintre respondenţii unui studiu realizat de organizaţia nonguvernamentală World Vision au mărturisit că îşi cumpără produse bio, 39 % de la cunoştinţe de la țară, 40% din piaţă sau chiar de la vânzători ambulanţi. Multe, spun specialiştii, sunt falsificate.
Întrebarea e cum recunoaștem la raft un astfel de produs?
Trebuie să aibă pe etichetă logo-ul Uniunii Europene dedicat produselor eco: un dreptunghi verde în interior cu o frunză şi steluţa albă, e marcat codul organismului de control, care dă garanţia că produsul respectă cerinţele şi originea produsulu. Dacă la raft vedem produse care în dneumirea comercială scrie eco dar nu are înscrisurile astea înseamnă că nu provine din agricultură eco şi în spate e doar o povestea de marketing.
În prezent, doar pe 250.000 de hectare de teren de la noi se face agricultură ecologică. De la 1 iunie produsele bio beneficiază de reducerea cotei TVA de la 9 la 5%.
sursa: stirileprotv.ro