Din sanatate: metode naturale de scadere a tensiunii arteriale

Statisticile plasează România printre primele locuri în topul țărilor europene în ceea ce privește rata deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. Cifrele îngrijorătoare subliniază importanța adoptării unor strategii eficiente pentru reducerea tensiunii arteriale.
În ceea ce privește dieta, experții încurajează consumul de fructe, legume, produse lactate degresate, cereale integrale și reducerea alimentelor bogate în grăsimi saturate și colesterol. Afinele, cartofii, semințele de in, spanacul, bananele, avocado, fasolea, usturoiul sau peștele sunt doar câteva alimente care te ajută să îți păstrezi tensiunea arterială la un nivel
optim.
Persoanele care suferă deja de hipertensiune arterială, diabet, afecțiuni cronice renale, ori au peste 51 de ani, sunt sfătuite să micșoreze cantitatea de sare consumată zilnic la mai puțin de 1.500 de miligrame.
De asemenea, specialiștii avertizează asupra consumului de alcool. Bauturile alcoolice pot crește nivelul tensiunii arteriale și, totodată, pot diminua eficiența tratamentului prescris de medic pentru reducerea hipertensiunii. Reducerea consumului de băuturi pe bază de cofeină și eliminarea fumatului sunt, totodată, elemente importante în scopul micșorării tensiunii arteriale.
Atingerea unei greutăți normale și practicarea sportului contribuie la reglarea nivelului tensiunii. Experții recomandă persoanelor să își aloce în cât mai multe zile o jumătate de oră, până la o oră de activitate fizică.
Muzica ajută, de asemenea, la reducerea nivelului tensiunii, au observat cercetătorii de la Universitatea din Florence.
Efectele benefice au fost observate după o singură săptămână de ascultat piese muzicale (din genurile clasic), timp de jumătate de oră pe zi. În timp ce s-au delectat cu muzica, voluntarii au fost rugați, de asemenea, să execute câteva exerciții de respirație.
Ascultarea muzicii ar putea fi benefică și datorită stării de relaxare pe care o produce, un alt factor important în micșorarea tensiunii arteriale.
Apartenența la o comunitare religioasă, concentrarea asupra laturii pozitive a oricărui eveniment sau momentele de rugaciune sunt doar câteva dintre metodele eficiente de a elimina stresul din viața oricarui om.