Doi cetăteni români au murit în Italia, după ce un viaduct s-a prăbușit în apropiere de Genova

15.08.2018 - Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe familiilor victimelor și președintelui Italiei.
"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs marți, 14 august a.c., în apropiere de Genova, în urma căruia s-au înregistrat zeci de victime, printre care doi cetățeni români"
"Președintele Klaus Iohannis este alături de familiile cetățenilor români decedați în Genova, precum și de familiile îndurerate ale tuturor celor care și-au pierdut viața și urează însănătoșire grabnică celor răniți", se mai subliniază în comunicatul președinției.
Șeful statului i-a transmis condoleanțe și președintelui Italiei, Sergio Mattarella.
"Președintele Klaus Iohannis și întregul popor român sunt solidari cu Italia și poporul italian în aceste momente grele".
"În urma demersurilor echipei consulare mobile aflată la fața locului, un alt cetățean român, cu dublă cetățenie, a fost identificat printre persoanele decedate",  a informat Ministerul Afacerilor Externe.
Echipa consulară mobilă a MAE își continuă activitatea de asistență și menține în permanență legătura atât cu celula de criză instituită la nivelul autorităților locale, cât și cu unitățile medicale la care au fost transportate victimele.
Ministerul a transmis transmite condoleanțe familiilor victimelor tragicului incident.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale oficiului consular:+39 011 249 57 75; +39 011 249 52 64; +39 011 249 50 64; +39 011 235 90 53. Apelurile sunt redirecționate către Centrul de contact și suport al cetățenilor români din străinătate și preluate de către operatorii call center în regim de permanență sau la numărul de urgență al oficiului consular: +39 338 756 8134.
Consulatul General al României la Torino monitorizează cu prioritate situația și menține legătura cu autoritățile locale, acordând asistența consulară necesară în astfel de situații, inclusiv prin eliberarea documentelor necesare repatrierii trupului neînsuflețit și eliberarea certificatului de deces.
Totul s-a petrecut la ora prânzului, când traficul pe pod era bară la bară.
Mașinile au căzut în gol 100 de metri.
Au fost mobilizate forțe impresionante de căutare și salvare printre bucățile de beton și fiare contorsionate.
Mai multe persoane au fost scoase în viață, dar unele sunt în stare critică. Porțiunea suspendată de autostradă s-a prăbușit peste o zonă industrială și o cale ferata.
Și traficul feroviar a fost întrerupt.
Podul Morandi, cum este denumită porțiunea prăbușită, face parte din Autostrada 10, care se întinde de-a lungul rivierei italiene și este presărată cu tuneluri și porțiuni suspendate. Este și un important nod de traffic, dar cu probleme știute.
Construit în anii ‘60, podul Morandi a intrat în reabilitare în 2016. Acum se lucra la consolidarea fundației.
Prăbușirea a avut loc în timpul unei furtuni și, potrivit unor martori, podul a fost lovit de un fulger chiar înainte să cadă.