Dr. Virgil Musta: Pacientii vin și plâng la ușa spitalului că doresc să se interneze și noi le spunem 'ne pare rău, dar nu mai avem niciun loc'

18.10.2020 - Creşte numărul cazurilor de COVID-19, iar România a ajuns la noi recorduri negative. Cifrele ne apropie tot mai mult de codul roşu în spitale. Locurile se epuizează rapid. Rămân internaţi doar bolnavii care au nevoie de tratament. Cei cu forme uşoare sau fără simptome sunt trimişi acasă.
Pandemia de coronavirus se scrie cu cifre tot mai mari în Romania. Spitalele sunt pline, iar medicii au ajuns în situația de a decide cine primește un loc în spital și cine nu.
Virgil Musta, medic șef Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" Timișoara: "Pacienții vin și plâng la ușa spitalului că doresc să se interneze și noi le spunem 'ne pare rău, dar nu mai avem niciun loc'. Sistemul de sănătate este undeva aproape de refuz. Să nu ajungem în situația Italiei, în care aceștia au rămas la domiciliu și au decedat pentru că nu mai era niciun loc în niciun spital".
În spitalele din prima linie a luptei împotriva COVID-19 se fac pregătiri pentru zile și mai grele. În ultimele săptămâni, locurile la terapie intensivă pentru COVID din București au fost mai tot timpul ocupate și mai mulți bolnavi în stare gravă au fost transferați în alte orașe.
Spitalul "Marius Nasta", spre exemplu, este plin.
Chiar și în aceste condiții, în curte sunt cozi foarte mari. În jur de 100 de oameni vin zilnic pentru evaluare.
Departamentul pentru Situații de Urgență a instalat la spitalul "Marius Nasta" un tir cu mai multe paturi de terapie intensivă. În acest weekend, unitatea va fia fost branșată la apă, energie electrică și oxigen. Spitalul va avea în total 18 locuri la ATI COVID.