Dramele alcoolicilor şi ce soluţii există în România

Pe de o parte, sistemul naţional de servicii de sănătate pentru problemele legate de abuzul de alcool este deficitar. În România există doar două centre de tratament gratuit pentru persoanele dependente, unul în Bucureşti şi altul în Târgovişte, care s-au deschis în ultimii doi ani. În această perioadă, peste 900 de persoane le-au trecut pragul şi au beneficiat de asistenţă medicală de specialitate.
Pe de altă parte, deşi medicii români sunt dispuşi să trateze pacienţii cu probleme legate de consumul de alcool, ei însă se confruntă cu lipsa formării în domeniu, atât în programele de formare obligatorie (facultate, rezidenţiat), cât şi în cele de formare continuă.
În medie, tratamentul durează trei luni şi poate fi medicamentos, psihologic sau combinat, iar în cazurile foarte grave se poate apela la o comunitate terapeutică. La baza acestei probleme se află însă problemele personale cu care se confruntă individul, potrivit unui tânăr, fost alcoolic, care a reuşit să se vindece.
„Pentru început, a funcţionat de minune. Băutura diminuează presiunea interioară. E toxic, dar iniţial te relaxează. În orice caz, nimeni nu a avut ca scop în viaţă să ajungă alcoolic. Sunt foarte mulţi oameni cărora le este ruşine şi teamă să ceară ajutorul. E important ca atunci când un dependent de alcool îţi solicită ajutorul, să i-l oferi, nu să îi întorci spatele", a explicat bărbatul pentru Mediafax.