După alimente, energie și combustibil, românii trebuie să se pregătească pentru taxe și impozite mai mari

20.05.2022- În două săptămâni vom ști cum arată planurile Ministerului de Finanțe, prin care încearcă să aducă mai mulți bani la buget. Până atunci, firmele private pot majora cu 200 de lei salariile minime ale angajaților fără să fie taxate, iar transportatorii rutieri vor primi un ajutor pentru carburanți.
De la 1 iunie, angajații cu salariul minim ar putea primi cu 200 de lei mai mult numai dacă patronii vor dori. Această majorare nu va fi impozitată până la finalul anului, a decis guvernul.
Tot ca o măsură de sprijin, se vor acorda 50 de bani pe litrul de carburant pentru transportatorii rutieri de mărfuri și persoane care alimentează în România. În jur de 3 mii de companii ar putea beneficia de această facilitate.
Coaliția a avut și o primă discuție pe tema modificării Codului fiscal.
Nicolae Ciucă, prim-ministru: "Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi. Pentru tot ceea ce avem de făcut în continuare este noi să găsim acele soluții prin care să realizam această optimizare fiscală. Nu putem să discutăm astăzi (...) de taxe care să vină peste noapte și să impacteze cât se poate de negativ (...) asupra planului de business".
Deocamdată, toate variantele sunt pe masa de lucru, dar ideea unei posibile reveniri la impozitarea progresivă e privită cu rezerve de unii analiști.
Ministrul Finanțelor are termen de două săptămâni să facă o analiză a variantelor de schimbare a impozitării de la anul, după ce se va consulta și cu experți internaționali.