Efectele pandemiei ne determină să fim prudenți cu cheltuielile

09.01.2021 - Mulți români încearcă să strângă cureaua pentru a face economii dar tot mai puțini și reușesc. Prioritățile li s-au schimbat, potrivit unui sondaj realizat recent. Unii își țin banii în bănci, alții investesc în cursuri de specializare în meseria lor sau una nouă. Explicațiile, spun specialiștii, sunt legate de schimbarea pe care piața muncii a suferit-o în ultimul an, rata șomajului și nevoile angajatorilor.
Pentru că au stat mai mult acasă, mulți români au redus din cheluieli, cumpără ce le e strict necesar și mai pot economisi parte din venituri, deși ultimele luni au fost dificile.
Potrivit unui sondaj IRES, a scăzut numărul celor care reușesc să facă economii, față de perioada de dinainte de pandemie.
Dacă în 2019 vorbeam de 7 din 10, acum doar 4 din 10 pot pune bani deoparte.
Același sondaj arată că, dacă ar dispune de o sumă mare de bani şi ar dori să economisească, 28% dintre români i-ar investi în educaţia proprie sau a membrilor familiei, 23% dintre aceştia ar depune banii la bancă, 16% ar avea iniţiative antreprenoriale.
Specialiștii din domeniul financiar ne recomandă să fim chibzuiți cu cheltuielile anul acesta, să nu cumpărăm ce nu avem nevoie sau să obținem credite, ci să așteptăm cel puțin primele luni din an pentru a vedea cum evoluează pandemia de COVID 19 și ce măsuri va lua Guvernul.