
Mai mult, cer afișarea notelor acordate de fiecare corector al tezelor în parte! Sunt idei bune, spun dascălii, doar că e prea târziu! Marți absolvenții de gimnaziu dau prima probă la limba română.
Susținătorii cer ”vizualizarea lucrării elevului în format digital”, pentru a evita contestațiile în orb. Potrivit procedurilor, nota acordată elevului după contestații este cea finală. În o treime din cazuri, candidații se aleg cu note mai mici.
Ovidiu Pânișoară, specialist în științele educației: „Nu e o idee rea. Nu e rău ca omul să-și vadă munca și să vadă cum a fost evaluat. Asta e o mare deficiență a școlii românești. Este o cutie neagră, o chestiune închisă modul cum ai fost evaluat. La evaluările finale vezi doar niște punctaje.”
Cât despre ideea de a afișa toate notele acordate de membrii comisiei de corectare - și nu doar media - teoretic, platforma digitalizată va semnala diferențele mari iar șeful comisiei e obligat să verifice erorile. Cel mai sigur - spun profesorii - e ca elevii să facă tot ce pot, ca să nu ajungă la contestație.
Cristian Ciocaniu, profesor de limba română: „Să aibă grijă ce mănâncă în ziua examenului și cu o zi înainte, pentru că s-ar putea să iasă mai devreme decât își doresc. Sigur că nu recomand să vină în ziua examenului cu teancul de foi, manuale, culegeri.”
sursa: stirileprotv