Elevii români se tem să dea feedback profesorilor

27.03.2025 - Notele de la examenele naționale sunt rezultatele muncii elevilor și profesorilor. De aceea este important ca elevii să ofere des feedback profesorilor pentru ca procesul de învățare să fie eficient.
Dar mai mult de jumătate dintre elevi nu folosesc dreptul a oferi feedback profesorilor chiar dacă acesta este inclus în statutul elevului. Potrivit unui studiu realizat de Organizația Salvați Copiii România, doar 43% dintre elevi au acordat vreodată feedback profesorilor, iar dintre aceștia două treimi au făcut-o completând un chestionar.
16% dintre respondenți au precizat că formularul completat nu era anonim, contrar prevederilor metodologiei.
Printre motivele pentru care elevii nu oferă feedback se numără teama că opinia lor nu va fi luată în considerare sau că demersul nu este necesar.
Studiul mai arată că doar 2 din 10 elevi au discutat ulterior cu profesorii despre rezultatele feedbackului oferit, iar dintre aceștia, aproape 70% consideră că sugestiile lor au fost luate în considerare în mică măsură sau deloc.
Îngrijorător este că 8% dintre elevii care au avut curaj să ofere feedback profesorilor spun că au fost sancționați ulterior prin note mai scăzute sau avertizări verbale.
Cifrele mai arată că 66% dintre elevi au fost informați despre posibilitatea de a acorda feedback profesorilor, însă doar 47% știu că există o metodologie care reglementează acest proces.
Cel mai scăzut nivel de informare se înregistrează în București, unde doar 30% dintre elevi au auzit de metodologia de feedback.

sursa: TVR