Fenomenul de spiking, din ce în ce mai prezent printre tineri

14.10.2022 - Ați auzit vreodată de fenomenul de spiking? Este vorba despre o așa zisă „înțepare” a băuturii cu o substanță interzisă. Iar acest lucru se întâmplă atunci când mai multe persoane se adună într-un grup și în paharul uneia dintre acele persoane se pune un drog pentru a determina victima să facă anumite lucruri, precum furt sau să nu riposteze în cazul unei agresiuni.
Surse autorizate spun că au fost deja identificate în România astfel de cazuri, numai că, de fiecare dată, victimele ar fi refuzat să depună plângere.
"Am primit o invitație la un party de la un prieten pe care îl știam de mult timp și aveam încredere în el. Nu era pentru prima dată când mă chema.  M-am dus pentru că nu bănuiam că se putea întâmpla ceva rău. Era o atmosferă mai ciudată, dar m-am gândit că au o idee nouă de distracție. Eram câțiva acolo și am început să bem alcool. După o vreme am simțit că leșin și mi-am revenit după 3-4 zile"- așa sună mărturia uneia dintre victimele celor care practică spiking-ul.
E o tânără din București, care a refuzat să se adreseze poliției. A aflat că a fost drogată, abia după ce părinții au dus-o la spital și rezultatul toxicologic a indicat existența unor substanțe interzise în organism. A acceptat doar consilierea psihologică. Între timp, în ultimele luni, numai în București au apărut două alte situațîi asemănătoare. Și ar fi vorba, în ultimele două cazuri, de minore.
Vreau să trag un semnal de alarmă. Este un fenomen care începe să se extindă și prin Europa, așa numitul spiking. Spike-țeapă, pe românește ai luat țeapă. Intră un copil într-un grup de consumatori și, pentru a-i face botezul focului, îi administrează droguri, fără să știe”, susține comisar șef Lavinius Sava, de la Agenţia Naţională Antidrog.