Fermierii cer autoritătilor române să interzică importurile de cereale din Ucraina

13.04.2023 - Fermierii cer autorităţilor române să interzică tranzitul şi importurile de cereale din Ucraina până în primăvara anului următor. Dacă nu vor obţine un răspuns favorabil, ameninţă cu noi proteste, mai mari decât cele de săptămâna trecută. Guvernul şi Ministerul Agriculturii promit ajutoare de 22 de milioane de euro pentru pierderile de până acum ale fermierilor. ”Banii sunt prea puţini”, transmit agricultorii. Despre problemele cu cerealele din Ucraina au discutat la telefon şi miniştri de Externe de la Kiev şi Bucureşti.
Mai bine de 4 ore au discutat marți seara fermierii cu premierul României și ministrul Agriculturii despre problemele pe care le au. Avantajele acordate importurilor de cereale din Ucraina pe piața europeană i-au lăsat fără vânzări pe agricultorii români care spun că țara noastră ar fi pierdut până acum 3 miliarde de euro. Aceștia cer ca autoritățile să interzică din luna iunie importul de produse agricole din Ucraina.
”Nu ne opunem tranzitului de cereale, însă am atenţionat statul român şi Comisia Europeană încă din martie 2022 că ne opunem vehement comercializării pe teritoriul României a acestor mărfuri”, a spus Ionel Arion, preşedinte Pro Agro - ING-10.
Criza din agricultură pare să tulbure apele în coaliţie. PSD vrea ca România să ia exemplul Poloniei și cere Ministerului Afacerilor Externe să înceapă discuțiile diplomatice cu autoritățile din Ucraina ca să-și suspende exporturile de cereale pe piața românească. Însă pentru liberali, soluţia e alta.
”Ministerele care sunt responsabile de comerţul cu produse, comerţul extern cu produse agricole, sunt cele de Agricultură. Soluţiile de acolo trebuie să vină. Are şi MAE rolul lui, dar asta nu înseamnă că este întru totul responsabil de un asemenea demers”,a declarat Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL.
”Eu ministrul Agriculturii susțin că aceste cereale trebuie să se ducă pe culoarul de transport și să nu rămână în țările limitrofe conflictului”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea.