Guvernul pregătește reducerea cheltuielilor la stat

03.05.2024 - Guvernul face noi calcule şi susține că va mai tăia din chetuielile bugetare luna viitoare. Asta dacă ultima măsură, aceea de desființare a posturilor vacante și a unora de conducere, nu va fi suficientă pentru a face rost de bani. Sindicaliștii cred că se va tăia cel mai probabil de la investiții. Dar, în scenariul economiștilor, concedierile nu vor putea fi evitate. Dar abia anul viitor, pentru ca Puterea să nu-şi piardă voturile în plin an electoral.
Sfârșitul lunii viitoare este termenul până la care trebuie desființate posturile neocupate și o parte din funcțiile de conducere din aparatul bugetar. Planul e deja întârziat cu șase luni. La început de an, în administrația publică locală și centrală erau 1,2 milioane de angajați, iar în bazele de date figurau 215.000 de posturi neocupate. Ministrul Finanțelor vorbește acum despre noi măsuri prin care să poată fi reduse cheltuielile de la stat.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: În ceea ce privește suplețea aparatului bugetar, haideți să parcurgem prima etapă, iar cea de-a doua etapă cu siguranță va fi implementată ca urmare a rezultatelor pe care le avem la sfârșitul lunii iunie 2024.
Sindicaliștii spun că, momentan, nu se gândesc la concedieri și speră că Guvernul va tăia bani din altă parte.
Dumitru Costin, lider sindical: Mai mult de pe zona de investiții, pe care le vor îngheța pentru a doua jumătate a acestui an, așa cum au făcut-o și anul trecut. De regulă, un post de șef consumă echivalentul unui salariu mediu din sectorul public.
Economiștii atrag însă atenția că Executivul va ocoli concedierile la stat în an electoral, pentru a nu pierde voturi, însă în 2025 va fi obligat să găsească o soluție pentru această problemă.
Adrian Negrescu, analist economic: Vom vedea practic o reorganizare a aparatului bugetar după 1 ianuarie 2025. Avem cel mai mare aparat bugetar din UE raportat la populație, motiv pentru care nu ne mai putem permite să îi plătim pe toți. Din această perspectivă e probabil să asistăm la disponibilizări de personal în instituțiile care nu sunt esențiale.
Cheltuielile de personal au urcat în primele trei luni ale acestui an la 36,5 miliarde de lei, în creştere cu aproape 20% față de aceeaşi perioadă a anului precedent.

sursa: TVR