Harghita: Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, se mută online

29.05.2020 - Pelerinajul de Rusaliile catolice care trebuia să aibă loc, sâmbătă, la Șumuleu Ciuc, județul Harghita, se mută în online din cauza restricțiilor impuse de epidemie. Zecile de mii de pelerini nu vor mai fi prezenți la slujba religioasă.
Preotul Guia Hugo din partea Ordinului Franciscan din Ardeal a declarat joi pentru Mediafax că pelerinajul nu a fost anulat, dar slujba religioasă va fi transmisă online pe site-ul sanctuarului, pe un post de radio și pe unul TV.
Organizatorii fac apel la credincioși să stea acasă pentru a nu se expune niciunui pericol de infectare cu noul coronavirus.
„Îi rugăm să participe la slujbă prin intermediul internetului, epidemia nu s-a sfârșit. Vrem să îi ajutăm pe oameni să poată trăi întâlnirea cu Dumnezeu chiar și prin intermediul noilor tehnologii”, a spus Guia.
Slujba religioasă de Liturghie va avea loc sâmbătă la biserica franciscană din Șumuleu Ciuc și va fi oficiată începând cu ora 12,30 de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Kovacs Gergely, de fostul arhiepiscop Jakubini Gyorgy și de episcopul Tamas Jozsef.
Anii trecuți, la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc participau peste 100.000 de persoane, multe din acestea sosind cu trenuri din Ungaria.
Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Sanctuarul marian din Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.