Hrana sănătoasă scade riscul de Alzheimer

O alimentaţie sănătoasă poate ajuta creierul, micșorând riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer, informează LiveScience.com. Din nefericire, persoanele care au deja probleme de memorie nu le pot suprima cu ajutorul dietei.
Studiul citat de LiveScience, care urmează să fie publicat în Archives of Neurology, a măsurat nivelurile biomarkerilor asociaţi maladiei Alzheimer, inclusiv nivelul anumitor proteine din măduva spinării. Timp de 4 săptămâni, participanţii sănătoşi care au mâncat alimente nesănătoase – bogate în grăsimi saturate şi în zahăr – au prezentat modificări ale acestor biomarkeri (insulina, colesterol, glucoza din sânge, nivelul lipidelor şi al fluidului cerebrospinal) care indică un început de afectare sau îmbolnăvire a creierului.
Participanţii la studiu care aveau deja probleme minore de memorie şi au primit hrană sănătoasă, nu au înregistrat schimbări majore ale biomarkerilor asociaţi maladiei Alzheimer.
Potrivit Agerpres, şi alte studii care au evidenţiat legătura dintre dietă şi abilităţile cognitive. Unele au arătat existenţa unei corelaţii între obezitate şi creșterea riscului de demenţă.