De când au apărut primele telefoane mobile, adică acele cărămizi cu antenă, au început și dezbaterile aprinse despre cât de sigure sunt și în ce fel ne-ar putea dăuna sănătății (în afară de a le folosi pe post de armă albă). Acum, se pare că am primit primele indicii și sunt îngrijorătoare, însă nu toată lumea crede că sunt chiar demne de alarma cauzată recent în presă.
Cu mai bine de zece ani în urmă, guvernul american a inițiat un studiu pentru a afla care este efectul folosirii telefoanelor mobile asupra sănătății umane. Rezultatele preliminare au fost făcute publice săptămâna trecută și arată că există o legătură între expunerea șobolanilor de laborator la unde radio de frecvență scăzută, precum cele emise de a treia generație de telefoane mobile (1.9-2.2 Ghz), și incidența cazurilor de cancer de creier și de inimă la șobolanii masculi.
Cu toatea acestea, cercetătorii care au demarat studiul, cât și alții neimplicați spun că este prea devreme pentru a trage concluzia că folosirea telefoanelor mobile cauzează cancer. Alti experti au atras atenția asupra unor rezultate care au rămas neexplicate, cum ar fi faptul că doar masculii expuși la radiații au suferit schimbări, și femelele nu, dar și faptul că aceșția au trăit mai mult decât șobolanii din gruprul de control, care nu au fost expuși. Ații au spus că și în situația în care rezultatele se dovedesc veridice, tipurile de cancer implicate ar fi atât de rare, încât riscul de îmbolnăvire ar fi neglijabil. „Dacă eşti cu adevărat preocupat, poartă căşti şi temerile vor dispărea”, a declarat Otis Brawley, şeful echipei medicale a American Cancer Society, citat de Forbes.
Donald Berry, preşedintele Departamentului de Biostatistică şi Matematici Aplicate al M. D. Anderson Cancer Center, afiliat Universităţii din Texas, spune că autorii au utilizat în mod eronat statisticile şi că niciun rezultat al studiului nu trebuie să fie considerat semnificativ din punct de vedere statistic. „Experienţa mea îmi spune că în studiu nu există dovezi convingătoare că telefoanele mobile ar cauza vreun tip de cancer… la oameni sau la şoareci”, spune Berry. De asemenea, trebuie precizat că marea parte a studiilor deja existente nu au reușit să stabilească nicio legătură de genul acesta, iar un sondaj recent realizat în Australia chiar arată că nu există nicio creștere a numărului de tumori pe creier de la introducerea telefoniei mobile și până în prezent, rezultat care se repetă și în alte țări.
Cu toate acestea, sunt și voci care spun că rezultatele care nu pot fi explicate acum nu sunt și neadevărate și că lucrurile acestea trebuiau spuse. „Dacă ne raportăm cum ne-am raportat la primele studii despre fumatul pasiv, despre pericolele azbestului sau terapia de substituție hormonală și așteptăm mai multe dovezi de daune înainte să facem pași pentru reducerea expunerii, nepoții noștri vor plăti prețul. Absența unei epidemii a tumorilor pe creier la momentul acesta nu este o dovadă a siguranței telefoanele mobile”, avertizează Devra Davis, fondatoarea grupului de advocacy Environmental Health Trust.