Impozitul pe bacşiş ar putea fi eliminat. A adus bugetului de stat venituri de trei ori mai puţine decât se aşteptau autorităţile

10.03.2025 - Impozitul pe bacşiş ar putea fi eliminat, la doi ani de la implementare, pe motiv că a adus bugetului de stat venituri de 3 ori mai puţine decât se aşteptau autorităţile. Un proiect de lege în acest sens a fost deja depus la Parlament. Industria este împărţită: unii patroni de restaurante sustin că încasările lor venite din bacşiş au crescut, în timp ce alţii spun că veniturile angajaţilor au scăzut.
În ultimul an, 34 de milioane de lei au ajuns în visteria statului de pe urma impozitării bacşişului. De trei ori mai puţin decât estimările făcute de Executiv. Una din explicaţii este legată de faptul că unele restaurante nu declară tot bacşişul netrecut pe nota de plată. Locaţiile prinse au fost amendate numai anul trecut cu 7 milioane de lei.
Acum, parlamentarii ar putea decide eliminarea taxării bacşişului. La Senat a fost depus deja proiect de lege.
Claudiu Năsui, iniţiatorul proiectului, USR: Putem să plătim cu cardul, putem să facem ce făceam şi acum. Apare pe bon, apare pe notă, banii sunt fiscalizaţi, intră în sistem, doar că nu li se mai percepe 10% impozit. E un impozit disfuncţional. Nu de acolo o să se echilibreze bugetul.
Impozitarea bacşişului a împărţit industria în două.
Cătălin Mahu, patron restaurant: S-a simţit că cineva le ia bani din buzunar. Legea este aşa, doar pentru ospătari. Nu e corect. E discriminatorie. Eliminarea ei ar rezolva această dispută şi încă un lucru, ar elibera contabilitatea de a mai face încă o situaţie.
Dragoş Panait, patronul unui restaurant: Există o formă prin care companiile astăzi pot plăti acel bacşiş din veniturile societăţii respective, faţă de trecut, când aveai petrecerea corporate şi nu prea avea cine să îţi plătească bacşişul.
Daniel Mischie, vicepreşedinte, HORA: Bacşişul nu este impus, deci el nu afectează preţurile din meniu. După implementarea bacşişului reglementat, valoarea absolută a crescut de la 8,5 a 9,5, 10% în total industrie. Deci, practic, angajaţii, ostătarii câştigă mai mult astăzi în industrie.
Și clienţii au păreri împărţite.
Prefer să la să cash pentru că ştiu că ajunge direct la chelner.
Pe nota de plată, clar, pentru că nu prea folosesc cash.
Dacă se plăteşte nota cash sau card, tot cash las şi bacşişul.
Economiştii spun că nu bacşişul lăsat chelnerilor este adevărata problemă a României, când vine vorba de evaziune fiscală.
Adrian Benţa, expert în fiscalitate: Statul ar putea să combată transferurile de profituri pe care le fac multinaționalele prin preţuri de transfer sau statul ar putea să îşi reducă acele cheltuieli inutile prin care anumite licitaţii publice sunt trunchiate.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Parlament şi mai apoi votat ca să-şi producă efecte.

sursa: TVR