Incendiul din Devesel, judetul Mehedinti, a fost lichidat

11.08.2021 - Au ars zeci de case şi anexe gospodăreşti, dar şi cimitirul. Patru familii nu mai au unde sta. Pierderile materiale sunt însemnate şi încă nu se ştie dacă vinovaţii vor fi gășiţi. Autorităţile fac apel la oameni să nu dea foc vegetaţiei de pe câmpuri!
Cel mai periculos incendiu de vegetaţie din acest an s-a întins pe sute de hectare de teren şi a ajuns la gospodăriile din comuna mehedințeană Devesel. Focul a fost stins târziu în noapte, după ce a mistuit complet o casă şi zeci de anexe din gospodării, două hectare de pădure şi terenuri agricole. Şi localnicii, şi autorităţile, spun că incendiul a fost provocat de cei care dau foc la miriști.
Sătenii și pompierii s-au luptat aproape 24 de ore cu flăcările care mistuiau totul la marginea comunei Devesel. Ardea o miriște iar primarul și sătenii au încercat să stingă flăcările. Focul însă s-a extins din cauza vântului și a cuprins mai multe gospodării, dar și cimitirul din sat. Atunci s-a dat alarma și au fost chemați în ajutor pompierii. Unii localnici abia au reușit să se salveze.
45 de pompieri cu 8 autospeciale au ajuns la fața locului. Oamenii revoltați le-au cerut autorităților să intervină în cazul celor care dau foc intenționat la miriști.
Dezastrul a fost provocat de cei care au dat foc la miriști. O spun şi localnicii, și autoritățile. Flacările au scăpat de sub control, împrăştiate și de vântul puternic. Iar pompierii au ajuns cu întârziere pentru că interveneau deja în alte zone, tot pentru a stinge incendii de vegetație.
În total, focul a mistuit 4 case, anexele din 15 gospodării, o parte din cimitir, și mai multe hectare de pădure. O comisie formată din reprezentanții ISU și ai primăriei a evaluat urmările incendiului și urmează să stabilească la cât se ridică pagubele produse. Pericolul rămâne, însă.