Infecţiile rezistente la medicamente se pot dovedi mai periculoase decât criza financiară din 2008

Infecţiile rezistente la medicamente au potenţialul de a cauza un efect economic similar, sau chiar mai sever, decât cel cauzat de criza financiară din anul 2008, relevă un nou raport elaborat de către Banca Mondială, cu titlul „Drug Resistant Infections: A Threat to Our Economic Future”.
Cercetarea evidenţiază faptul că un scenariu cu rezistenţă antimicrobiană ridicată (RAM) - situaţie în care antibioticele şi medicamentele antimicrobiene nu mai tratează infecţiile în modul corespunzător - ar putea conduce la situaţia în care ţările cu venituri reduse pot pierde mai mult de 5% din PIB şi pot introduce în situaţia de sărăcie extremă 28 de milioane de persoane până în 2050, în general în ţările în curs de dezvoltare.
Spre deosebire de criza financiară din anul 2008, nu există perspective de revenire ciclică pe termen mediu, deoarece impactul costisitor al RAM ar persista, spune Banca Mondială.
„Amploarea şi natura acestei ameninţări economice ar putea anula câştigurile cu greu obţinute ale dezvoltării şi ne pot îndepărta de obiectivele noastre de eradicare a sărăciei extreme şi de consolidare a prosperităţii împărtăşite”, a declarat Jim Yong Kim, preşedintele Grupului Banca Mondială. „Costul inacţiunii este inacceptabil - în special în ceea ce priveşte cele mai sărace ţări. Trebuie să schimbăm urgent cursul pentru a evita această potenţială criză.”