Inflația crește, la fel și indicele ROBOR

10.05.2018 - Românii pierd bani din cauza inflației și a ratelor pentru creditele in lei, care cresc într-un ritm galopant. BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru finalul anului la 3,6%, față de 3,5 cât estima până acum. Iar indicele ROBOR a bătut încă un record, iar acest lucru îi împovărează și mai mult pe cei cu datorii în moneda națională.
Energia electrică, gazele și carburanții au împins cel mai mult inflația spre 5 % în ultimul an. Iar scumpirile din aprilie și mai o vor duce peste acest prag.
Mugur Isărescu, guvernator BNR: "Până spre toamnă, vom avea o relativă plafonare, deci prețurile vor fi extrem de calme, cu excepția celor din aprilie unde avem tutunul și cu ceva combustibili. [...] În toamnă vor mai fi, ca în orice toamnă, creșteri mai mari de prețuri."
BNR a majorat în urmă cu două zile dobânda de politică monetară la 2,5%, pentru a ţine sub control creşterea preţurilor. Măsura s-a reflectat însă în dobânzile la care băncile se împrumută între ele şi care influenţează ratele plătite de românii cu credite în lei. Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 2,73 la sută, un nou record al ultimilor trei ani și jumătate.