INFOMama, noua aplicație care vine în ajutorul gravidelor și viitoarelor mămici

02.04.2025 - S-a lansat o aplicație care le vine în ajutor mamelor și viitoarelor mame: le oferă sprijin practic și informații utile despre sarcină și îngrijirea copilului. Lansată de organizația Salvați Copiii, aplicația INFOMama poate fi accesată de viitoarele mame. Vor fi anunțate prin notificări care sunt analizele, ecografiile și consultațiile pe care trebuie să le facă în timpul sarcinii și ce drepturi au.
Daniela are 3 copii și spune că i-a fost foarte greu să facă investigațiile de care avea nevoie pe parcursul sarcinilor: Sunt analize care sunt suplimetare în timpul sarcinii se plătesc. Sunt mămici care nu își permit și nu le fac. Orice informație e binevenită atunci când știi și te informezi treci mai ușor prin orice situație.
Și altor mame le este dificil și să obțină toate informațiile necesare pentru a-și monitoriza starea.
Nu a trebuit să plătesc, pentru că toate analizele mi s-au făcut în cadrul spitalului. Mi-a fost destul de dificil să îmi iau informațiile. Dar m-au mai ajutat și pe mine rudele, prietenii, spune o mămică.
Dintre bebeluşii care mor în primul an de la naştere, 4 din 10 aveau probleme apărute în timpul sarcinii.
Monica Cîrstoiu, şef Clinică Obstetrică Ginecologie, SUUB: Din păcate, o parte dintre mămicile care ajung în maternitate sunt complet neinformate, ele vin în urgență, cu salvarea, având diverse complicații. Odată ce avem informații și avem acceste informații, practic putem preveni complicații, atât pentru mamă cât și pentru noul născut.
Pentru a sprijini mamele, organizația Salvați Copiii a lansat aplicația INFOMama, care oferă informații medicale pentru gravide și mame cu copii de până la un an.
Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii: Informațiile vin în funcție de luna în care se află gravida, apoi pentru copii, în funcție de vârstă. Vin notificări în legătură cu analizele, consultațiile, nutriția, vaccinarea, alăptarea, sănătatea mentală, acordarea primului ajutor pentru nou născuți.
Dr. Valeria Herdea, preşedinte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate: Orice femeie însărcinată sau lăuză are dreptul la asistență medicală gratuită, chiar dacă femeia respectivă nu este asigurată în sistem, chiar dacă ea nu are un CNP. Ne ducem la medicul de familie, beneficiem de evaluarea stării de sănătate, de consult clinic, de investigații de laborator, de trimiteri gratuite. Există varianta spitalizării de zi, în care putem face investigații. Sarcina cu risc se urmărește și în spital cu internare, se pot efectua investigații, testare pentru toxoplasmoză, rubeolă, pentru depistarea infecțiilor cu virus hepatic B, C, HIV.
Pentru a accesa aceste servicii, mamele pot consulta ghidul publicat pe site-ul CNAS, unde găsesc informații complete despre serviciile disponibile gratuit.

sursa: TVR