Inovatie in bucatarie: salam vegetal

Va propunem o reteta inteligenta.
Necesita un pic mai mult timp de preparare, dar nu este ceva ce faceti in fiecare zi.
Iar dupa ce veti vedea rezultatul si veti gusta, veti fi de acord ca a meritat efortul.
Si pentru ca vorbeam despre mirosuri si starea de buna-dispozitie generata de ele, iata cate arome  imbina  urmatoarea reteta de salam de soia:
200 g ciuperci tocate
50 g de masline tocate
1 kg de faina de gluten
80 g faina de soia
100 g fulgi de drojdie de bere si 100 g soia cuburi sau granule
Se pregateste un sos din urmatoarele:
o lingura de ulei
o lingura boia de ardei dulce
trei linguri de pasta de rosii sau 250 ml de suc de rosii
o cana cu suc de sfecla
500 ml de apa
doua capatani de usturoi si sare
Sosul se mixeaza, se toarna peste compozitia uscata si se amesteca bine. Daca mai este nevoie, se adauga apa.
Se obtine o pasta care se infasoara in celofan, in forma de sul si se leaga bine capetele cu sfoara. Capetele sforii se lasa mai lungi ca sa poata fi legate. Se alege o oala inalta si se umple cu apa.
Se alege un sucitor de care se leaga, cu sfoara, batoanele.
Sucitorul se pune deasupra vasului de fierbere, astfel batoanele vor sta vertical in acesta. Se vor fierbe timp de doua ore, la foc mic. Dupa acest timp, asa cum sunt legate de sucitor, se asaza la uscat la aer, sau vant rece.
Imaginati-va explozia de arome! Bucurati-va de ele!
Pofta buna!

O reteta culinara preparata si testata de catre Dorelia Pironea