Doar 20% dintre pacienţii care se plâng de oboseală cronică suferă de boli fizice identificabile. În restul cazurilor, epuizarea ar putea fi o consecinţă a „insomniei electronice" cauzată de dispozitivele electronice care ne populează viaţa.
Medicii raportează, în ultimii ani, o adevărată epidemie de maladii cu nume exotice sau autodiagnosticate – sindromul oboselii adrenale, candidiaza, hipotiroidia etc. – al căror simptom comun îl constituie oboseala cronică, notează Mediafax.
Potrivit experţilor în domeniu, acest simptom are o explicaţie foarte simplă, şi anume „insomnia electronică". Aceştia susţin că pentru a avea condiţii corecte de somn şi pentru a evita dezvoltarea unor maladii grave, este necesar să închidem pe timpul nopţii smartphone-urile, laptopurile şi alte gadget-uri.
Un studiu publicat de Organisation for Economic Co-operation and Development a scos la iveală faptul că britanicii sunt cei mai obosiţi europeni deoarece dorm mai puţin de 6 ore pe noapte, media orelor de somn pentru europeni.
Deşi există un procent mic de persoane care suferă de insomnie, majoritatea oamenilor sunt ţinuţi treji de dispozitivele electronice pe care le au în casă. Expunerea la lumina strălucitoare emisă de ecranele computerelor şi telefoanelor mobile poate induce în eroare organismul, împiedicând creierul să adoarmă.