International: Turcia amenință să dea drumul refugiaților spre Europa

Situația din Turcia se înrăutățește pe zi ce trece, președintele neajungând încă la fundul sacului cu amenințări către aliații internaționali și cu măsuri autoritare interne. Mai nou, Turcia lansează un ultimatul pentru Europa: până în octombrie, statele membre UE trebuie să se înțeleagă să îi primească pe turci fără vize. Dacă nu, vor fi consecințe.
Relația dintre Turcia și Germania se strică pe zi ce trece. După ce încă 1.400 de cadre militare au fost înlăturate de către președintele Erdogan din armata turcă printr-un decret publicat duminică, aproximativ 22.000 de turci din Germania au luat modelul celor din Turcia și au ieșit pe străzi într-un protest pro-democrație. Problemele au început să apară după ce autoritățile germane au interzis difuzarea unui discurs așteptat din partea președintelui turc, care trebuia să aibă o intervenție în direct în cadrul manifestației.
Decizia de a interzice legătura video cu președintele Erdogan a fost luată de Curtea Constituțională a Germaniei și a fost calificată drept „inacceptabilă” de către autoritățile de la Ankara, conform unui purtător de cuvânt al preşedinţiei turce. Germania are cea mai importantă diasporă turcă din lume, de 1,5 milioane de turci, iar autoritățile germane au vrut să evite tensionarea din cadrul diasporei. Acum, Erdogan vine să amenințe pactul făcut cu Angela Merkel pentru gestionarea situație refugiaților, un pact șubred de la bun început. Președintele a amenințat că dacă nu se liberalizează sistemul de vize până în luna octombrie, „vom fi obligați să ne distanțăm de acordul asupra returnării migranților”, a declarat ministrul turc de Externe.

Recent, Erdogan le-a transmis aliați europeni și americani „să își vadă de problemele lor”, după ce a fost criticat pentru măsurile de represiune ale puterii le care le-a luat. Mai mult decât atât, președintele a declarat într-un interviu televizat că prin schimbarea Constituției, care este pe rol în Parlament, are de gând să treacă sub controlul său direct serviciile de informații și șefii Statului major al armatei, anunță RFI. De asemenea, va închide academiile militare și le va înlocui cu o universitate națională de apărare.
În ciuda tuturor acestor măsuri și a discrepanțelor din ce în ce mai evidente între Turcia și aliații săi, profesorul Ionu Cojocaru, istoric specializat în chestiuni turce şi otomane, explică într-un interviu la RFI că Turcia nu va părăsi niciodată, de bunăvoie, NATO și că Occidentul va trebui să înghită „gălușca”, adică schimbare Turciei în sistem prezidențial cu Erdogan la putere. „ Din afară pare foarte greu de înțeles ceea ce se întâmplă în Turcia… Pentru ei este ceva normal. Aceste schimbări vin ca o reconfirmare a democrației, pe care o înțeleg într-un anumit fel… Turcia este necesară Europei. Nimeni nu va îndrăzni să facă altceva decât să semnaleze prin declarații de presă și să atragă atenția asupra lucrurilor de acolo… Regimul Erdogan se va întări, iar președintele Erdogan va fi partenerul europenilor pentru mult timp de acum înainte, fie că ne place sau nu… Turcii știu să negocieze foarte bine. Sunt foarte conștienți de rolul și importanța lor în cadrul Alianței Nord Atlantice. Folosesc aceast lucru pentru a crea presiune pe europeni și americani și să arate că pot crea alte alianțe. Folosesc foarte bine acest argument și joacă la două capete. Își consolidează relațiile cu Rusia, unul dintre partenerii economici foarte importanți pentru turci. În același timp, în cadrul NATO își consolidează poziția, fiind prima armată din Alianță după Statele Unite,” explică profesorul Cojocaru.

sursa: semneletimpului.ro